Twee succesvolle reizen in 2023 naar Helsinki, was voor ons de aanleiding om ook in 2024 naar de Finse hoofdstad te reizen met een groep. Want bijzondere plekken beleef je het beste als je de ervaringen deelt met anderen. Met een groep van 22 mensen trokken wij in 5 dagen door de stad, langs bijzondere kunstcollecties, architectuur en musea. Een kort reisverslag van een bijzondere reis.
Geland! Na een ontspannen vlucht rijden wij met een eigen bus naar ons hotel, het Scandic Hub in hartje Helsinki. Al direct zien we stukken van de stad op afstand, zoals de Lutherse kathedraal, Finlandia en de nieuwe bibliotheek Oodi. Na onze aankomst, inchecken in ons hotel starten we direct met het verkennen van de stad. Met de tram naar het Senaatsplein, waar in 1830 werd begonnen met de verbouw van de 17e-eeuwse stad (dat op dat moment niet meer is dan een dorp). De grote gebouwen ontworpen door architect Engel sieren het plein met hun voorgevels en zuilen. We starten met een bezoek aan de Nationale Bibliotheek, een mooi voorbeeld van Engels classicistische architectuur, en de aanbouw van Gustav Nyström in eenvoudige Jugendstil in 1902.
Met koffie op het plein in de zon, maakt de dag compleet, terwijl wij ook nog de wijk Katanajokka bezoeken met de Russisch-Orthodoxe kathedraal en meerdere woongebouwen in de Jugendstilstijl. ’s Avonds genieten wij met bijna de gehele groep van ons avondeten bij Pobre op loopafstand van ons hotel.
Vroeg van start, want wij maken een trip die buiten de toeristische kaart van Helsinki valt. Namelijk naar de woning en het atelier van Alvar Aalto. Met de tram rijden we dwars door de stad naar het noorden. We worden ontvangen in het voormalige woonhuis van Alvar Aalto door onze gids, die met alle geduld ons het verhaal van de architecten en hun ideeën over het huis uit de doeken doet. Na een kleine wandeling komen wij aan bij het atelier van de Aalto’s. Ook hier worden wij meegenomen door een gids langs de unieke ontwerpen en werkmethode van de Aalto’s.
Onze lunch op het terras van Café Torpanranta zorgt voor een echt vakantiegevoel. Het uitzicht over het water, de wind en de zon, hier zouden wij nog wel veel langer kunnen blijven. Maar de kunst roept met de Kirpilä collectie. Een verzameling in een groot appartement met Finse kunst van de 20ste eeuw. Met twee gidsen kregen wij uitleg over de verzamelaars en de verschillende kunstwerken.
Na de koffie wandelen we door naar de Rotskerk of in het Fins Temppeliaukion Kirkko, een kerk in de jaren ‘60 uitgehouden uit granieten rotsen. En fantastisch ontwerp van Timo en Tuomo Suomalainen, waar architectuur en natuur prachtig samensmelten. Om vervolgens een ander werk te bezoeken dat interacteert met zijn omgeving, namelijk het Sibelius monument, gemaakt door Eila Hiltunen. Daarmee eindigen wij onze dag. Een deel van de groep landt gezamenlijk bij het Libanese restaurant Levant Bulivardi, terwijl anderen hun eigen pad kiezen in de avond.
En we zijn pas op derde dag, terwijl wij gevoelsmatig al heel lang in Helsinki zijn. De ochtend start met een wandeling naar het Oodi, de nieuwste stadsbibliotheek van Helsinki, ontworpen door ALA Architects. De bibliotheek biedt een prachtig uitzicht op het parlementsgebouw, terwijl binnen de rust is ingedaald met helder licht, veel hout en lage boekenkasten.
Na Oodi bestuderen wij de kunst in Kiasma, het museum voor eigentijdse kunst in Helsinki. Hier zijn drie tentoonstellingen die om onze aandacht vragen, Feels like home met werken uit de eigen collectie van het Kiasma en solo-exposities met werk van Simon Fujiwara, getiteld It’s a small world, en Nina Beier met Parts.
Na de lunch bij Finlandia, prachtig gelegen aan het water, stond Amos Rex op het programma. Ook hier waren vier exposities te bezichtigen, I feel, for now, opgebouwd uit de eigen collectie van het museum, Josefina Nelimarkka vulde een zaal met The Cloud of Un/knowing, buiten stonden werken van Kim Simonsson onder de titel Moss Giants en binnen was ook nog de verzameling met postimpressionisten te bewonderen, samengebracht door Sigurd Frosterus.
Al die kunst vroeg om een moment van rust in de Stiltekapel, net achter Amos Rex, ontworpen door K2S Architects. Alleen bleek, dat door de muziek op het plein, stilte niet echt gehaald werd in deze kapel. Waar het wel rustig was, was de wijk Arabianranta, het voormalige fabrieksterrein van het aardewerkbedrijf Iittala/Arabia. Hier wandelden wij langs meerdere wooncomplexen die een goed beeld geven van de nieuwe woonarchitectuur in de laatste 20 jaar in Helsinki. Gecombineerd met een wandeling door een parkstructuur en aan het water, was de rust in deze typische slaapwijk ingedaald. Een kleine groep bezocht in deze wijk het Iittala & Arabia Design Center, om een van de meest bekende Finse producten te ontdekken. ’s Avonds was het eten bij de Thai voor een deel van de groep, terwijl de rest genoot van andere restaurants in de stad.
En ook onze vierde dag stond in het teken van een vroege start. Met de metro reisden wij naar Aalto Yliopisto, de technische universiteit. Het stedenbouwkundige plan was ontworpen door Alvar en Elissa Aalto, net als het hoofdgebouw. Ons bezoek viel hier letterlijk in het water, door de enorme regenbui. Gelukkig was onze volgende bestemming binnen. Villa Gyllenberg bood een brede kunstcollectie opgebouwd in de periode tussen 1890 en 1940, de Gouden Periode voor Finland. De kundige gids nam ons mee door het woonhuis van het echtpaar Gyllenberg en de tentoonstelling in de aanbouw van het wooncomplex.
Omdat onze lunch in Café Torpanranta eerder zo goed was bevallen, en wij meer tijd hadden voordat wij onze volgende locatie konden bezoeken, keerden wij weer terug naar dit terras. Het geluk was dat de regen was vertrokken en de zon weer teruggekeerd. Echt vakantie. Vervolgens reisden we weer terug naar Kuusisaari om hier Museum Didrichsen te bezoeken. De solo-expositie van de grafittikunstenaar EGS vormde het onderwerp van ons bezoek. Na Didrichsen keerden wij terug naar de stad, om ’s avonds samen te eten in het Georgische restaurant Lia.
En ook onze laatste dag was niet zonder kunst. Het Ateneum, het Rijksmuseum van Finland, stond op ons ochtendprogramma. Een rondleiding langs de hoogtepunten van de Gouden Periode en enkele latere werken, om vervolgens zelf de tijd te nemen voor de rest van het museum. Na ons bezoek was vrije tijd. Veel deelnemers wandelden richting de haven voor de markt en echt Fins eten met vis en rendier.
Met onze terugvlucht rondden wij weer een geslaagde reis af met 5 dagen volgestopt met Helsinki, kunst en architectuur en gemiddeld een 9 als eindbeoordeling!