Ontmoetings-/studiedag architectuur & stedenbouw, kunst en reizen 1320x300

Helsinki is vanaf 1812 hoofdstad van Finland en daarmee een vrij jonge stad. De opkomst van Finland en Helsinki gaat gepaard met een bloeiperiode in de kunst en architectuur die tot nu toe ons beeld van schoonheid in eenvoud bepalen.

Prijs: € 27,50 inclusief 21% btw.

Locatie: online

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

Deze interactieve live online lezing via Zoom duurt 2 uren.
De lezing wordt niet opgenomen. Ben je onverwachts verhinderd, dan kun je jouw inschrijving tot één dag voor de lezing verplaatsen naar een andere datum.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

Code Datum Tijden Vorm Docent
1444 Maandag 24 juli 2023 19:00 - 21:00 uur Interactief live online (Zoom)  Drs. Job Gerlings
1445 Dinsdag 25 juli 2023 09:30 - 11:30 uur Interactief live online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1541 Vrijdag 18 augustus 2023 09:30 - 11:30 uur Interactief live online (Zoom) Drs. Job Gerlings
1540 Maandag 21 augustus 2023 19:00 - 21:00 uur Interactief live online (Zoom) Drs. Job Gerlings

  Inhoud

 In 1809 werd Helsinki de hoofdstad van het Russische hertogdom Finland. Vanaf dit moment ontwikkelde de stad zich als een autonome hoofdstad binnen de regio. Naarmat de eeuw vorderde, ontwikkelde de Finnen hun eigen kunst en architectuur, gebaseerd op de Frans-Europese stromingen. Aan het einde van de 19e eeuw kwam de stad tot bloei met de zeevaart en in 1914 ontworstelde Finland zich uit de greep van het Russische keizerrijk en werd het hertogdom een zelfstandig land met Helsinki als hoofdstad.

Deze nieuwe posities leidde tot een nieuwe bloei en zelfvertrouwen voor de bewoners. Architectuur en kunst ontwikkelden zich met de verworven vrijheden van de bewoners. Met deze lezing verdiep je je in de ontwikkeling van de kunst en architectuur in Helsinki. Vanaf de start met het Senaatsplein door Carl Ludwig Engel, de Jugendstil en de Gouden Eeuw van de Finse kunst. Met de expressionistische kunst en moderne architectuur van Alvar Aalto en Erin Saarinen belanden wij bij de eigentijdse kunstwereld met de jonge kunstbiënnale van Helsinki.

Met deze lezing krijg je een goed beeld van de Finse kunst en architectuur in de 19e en 20ste eeuw. Een mooie voorbereiding op een reis naar de prachtige hoofdstad Helsinki.


Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.

Lees meer over deze docent

  Aansluitende studiereizen

Samen met onze vaste reispartner SRC-reizen organiseren we een 5-daagse reis naar Helsinki met de moderne architectuur en kunst in deze stad. Ga mee met deze reis van 27 t/m 31 juli 2023. Meer informatie en boek hier.


 Inschrijven

© bannerfoto:detail Valle Rosenberg, schuurtjes aan de rivier in Porvoo, 1910, coll. Finse Nationale Gallerie