Op vrijdag 7 april zijn wij met onze cursisten van de kunstgeschiedeniscursus Middeleeuwen naar Aken gegaan. Met een bezoek aan het Centre Charlemagne, de Dom van Aken en het Suermond-Ludwig Museum kregen zij de tastbare voorbeelden van Carolingische kunst tot en met de Vlaamse Primitieven. 

Met een introductie in het Centre Charlemagne werd de geschiedenis van Aken uitgelicht. Met de start in de Romeinse periode met de badhuizen in Aken, wandelende de deelnemers via Karel de Gote en de Ottoonse keizers naar de 18e eeuw om vervolgens een beeld te krijgen van het democratische experiment dat de Geallieerden op de bewoners van Aken testen (met het gevolg dat heel Duitsland een moderne democratie is geworden).

In de Dom werden de verschillende bouwperioden uitgelicht en de troon van Karel de Grote aanschouwd. Uiteindelijk kregen wij een rondleiding door de expositie Blut und Tränen, waarbij de kunst van Albrecht Bouts en de Vlaamse Primitieven werd uitgelegd. Hieronder vindt u een sfeerimpressie.

Gids van deze excursie: Drs. Job Gerlings | kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.

Job Gerlings

Lees meer over deze docent