Een van de highlights van het Hollands Classicisme is Kasteel Middachten in De Steeg. Daarom vormde dit landhuis de bestemming van de excursie voor de cursisten van de cursus Renaissance t/m Verlichting, het derde jaar kunstgeschiedenis. Op vrijdag 21 april bezochten wij dit landhuis met haar tuinen om een tastbare indruk te krijgen van de architectuur en leefgewoonten aan het einde van de 17de eeuw.

Kasteel Middachten vormt één van de hoogtepunten van het Hollands Classicisme. Samen met Kasteel Amerongen, Slot Zeist, het Mauritshuis en Paleis het Loo geeft dit huis een unieke inkijk in het leven van de hovelingen van de Koning-Stadhouder Willem III en Mary Stuart. Want al deze huizen hebben in de kern een gedeelde plattegrond, gedeelde functieverdeling van de vertrekken en zij werden gebouwd door opdrachtgevers die behoorden tot een kleine groep van vrienden en familieleden. Bovendien is Kasteel Middacht altijd in de familie gebleven en nooit tot museum is verbouwd. Een bijzonder bezoek aan een uniek geheel.

Tijdens de excursie kregen de cursisten een goed beeld van de architectuur, het ontwerp waarbij de functie van het huis en de kamers centraal stond, het interieur en de bijzondere gebruiken van de families Saesfelt, Van Reede, Van Aldenburg Bentinck en de huidige bewoners Von Ortenburg. Veel kamers ademden nog de sfeer van de 17de eeuw, met origineel stuckwerk, wandbekleding, meubilair en portretten. De latere aanvullingen die zijn uitgevoerd in de 19de en vroege 20ste eeuw maken duidelijk dat in het huis vooral geleefd werd.

De wandeling door de tuin geeft een goed beeld van de ontwikkelingen die het park heeft doorgemaakt. Van de strakke originele barokke tuinaanleg die deels werd aangepast tot het huidige tuinontwerp met 19de-eeuwse toevoegingen en wijzigingen. Ondanks het vroege voorjaar, lichte de tuin al een tip van haar sluier op, waaronder de voorjaarskleuren al tevoorschijn kwamen. Dankzij de kundige gidsen van Kasteel Middachten is dit een zeer leerzaam bezoek geweest. 

Ook komend studiejaar (2017/2018) nemen wij onze cursisten mee naar Kasteel Middachten.

{gallery}Excursie naar Kasteel Middachten{/gallery}