We zijn net terug van een geslaagde groepsreis naar Venetië. Net als bij de voorgaande reizen ontstond een bijzondere groepseenheid waarin iedereen haar of zijn plek kon vinden. Met een vast programma voor de gehele groep, een facultatief programma voor degene die wil en ’s avonds voor iedereen de mogelijkheid om aan te sluiten bij het diner. Voor veel deelnemers was dit een reis die ze nog niet eerder in deze vorm hadden meegemaakt. Twee reisleiders, veel eigen ruimte zonder dat je je verloren voelt en samen in een groep met gedeelde interesses. Graag nemen wij je mee in deze reis met ons onderstaande reisverslag.
Job en Ralph

Van 16 t/m 20 mei 2019 verzorgden wij een groepsreis naar de 58ste Biënnale van Venetië in samenwerking met SRC Reizen. Met een groep van 28 deelnemers met verschillende achtergronden van reizigers die alleen mee gingen, met een vriend of vriendin of als koppel. Vooraf aan de reis hebben wij kennis gemaakt met een deel van de reizigers tijdens één van de lezingen over de Biënnale die Job verzorgt. Daarnaast heeft Ralph de andere groep gebeld, om zeker te zijn dat aan alle zaken zijn geregeld. Leuk om vooraf te weten met wie wij op pad gaan. Iedereen krijgt per e-mail een briefing doorgestuurd met het programma, onze contactgegevens, informatie over ons verblijf en Venetië in het algemeen.

DAG 1, donderdag 16 mei 2019. Reis naar Venetië, inchecken, wandeling en eten
Job is maandag al naar Venetië afgereisd om inhoudelijk nog extra voor te bereiden. De Biënnale is net drie dagen voor publiek open en daarmee is de berichtgeving nog beperkt. Ralph reist met de groep mee op donderdagochtend. Hij vangt alle reizigers op in de vertrekhal van Schiphol of bij de gate. Nadat we zijn geland op vliegveld Venetië Marco Polo, mobiliseert Ralph de groep. Iedereen maakt kennis met elkaar en samen gaan we naar de aanlegsteigers. Vanaf het vliegveld gaan we met een door SRC-reizen geregelde boot naar het eiland Lido waar ons hotel ligt. Deze overtocht verveeld nooit. Een heerlijk uur varen langs de eilanden wat je meteen een vakantie gevoel geeft met een prachtig zicht op Venetië vanaf het water.
In de middag hebben we een vrije invulling gepland. Een aantal mede reizigers verkent met Ralph het eiland Lido en genieten we van de zon op het terras op het strand. Een ander deel is al de stad in gegaan of rust uit.
Vaste traditie bij al onze reizen is het gezamenlijke eten. Wij reserveren een tafel voor de groep en iedereen die wil mag aanschuiven. Iedereen is vrij om wel of niet hierbij te zijn. Ook op Lido hebben we een vast restaurant dat ons al jaren kent. Ze hebben een uitgebreide kaart met verschillende prijsklasse voor verschillende reisbudgetten. Een goede prijs-kwaliteit verhouding. Met vis, vlees, vegetarische gerechten, pasta's, pizza's, salades, soepen en ook aanpassingen b.v. glutenvrije gerechten.
Bijna iedereen is aanwezig en de sfeer is super en zeer tevreden. Daar doen we het voor!

compilatie foto groepsreis dag1 aankomst

DAG 2, vrijdag 17 mei 2019. Rondleiding door de binnenstad (Rialto) en bezoek aan verschillende Biënnale exposities in de stad
De ochtend startte vroeger dan gepland. Door een openbaar vervoerstaking stonden wij al om 08.30 uur 's ochtends op de laatste ochtendboot naar Venetië. Wij hadden met de groep vroeg afgesproken in de hotellobby. Ralph nam kort het dag verloop door en gaf ieder zijn/haar openbaar vervoersbewijs voor 72 uren en een audioset. Naast het hotel ligt de boothalte en met bootlijn 1 voerden we naar halte Arsenale. Job startte direct met een mooie stadswandeling door het oude centrum van Venetië.
Dankzij de staking van het openbaar vervoer was het Piazza San Marco ongewoon rustig, net als in de straten en stegen in het centrum. Bovendien brak de zon door en hadden we een eerste mooie zonnige dag. Na het Dogepaleis, de San Marco Basiliek wandelden we naar de Rialto brug. Tijd voor een kop koffie op een opnieuw rustig plein nabij de brug. Wat een geluk. Vanuit Rialto wandelden we door en als laatste eindpunt bezochten wij Santa Maria Gloriosa dei Frari. Deze oude fraterkerk huisvest veel kunst van Bellini, Titiaan, Donatello en de grafmonumenten van Titiaan en Canova.

Bijna alle middagen zijn vrije tijd. Wel organiseren wij altijd een facultatief programma, zodat niemand zich verloren voelt. Het merendeel van de groep ging mee op pad langs enkele landenpaviljoens van de Biënnale van Venetië. In deze route vanaf het Campo San Stefano bezochten we de paviljoens van Irak, Dominicaanse Republiek, Maleisië, Iran, Azerbeijan en Antigua en Barbuda. Naast dit laatste paviljoen lag ook de expositie 'The Death van James Lee Byard' uit de VanHaerts Collectie in Brussel. Vervolgens namen we de boot naar Giudecca, hier verstopt ligt het IJslandse paviljoen met werk van de kunstenares Shoplifter.

Ook op deze avond kon iedereen die wilde met ons dineren op het Lido. Dat deden we in hetzelfde restaurant als de avond hiervoor. Iedereen kon om 18:00 aanschuiven, lekker vroeg, want een deel van de groep gaat ’s avonds met Job naar het Dogepaleis. Meer dan de helft van de groep was aanwezig in het restaurant.
Na het eten splitsten we op. Job ging met een groep naar het Dogepaleis dat in dit seizoen ook op vrijdag- en zaterdagavond open is. Ralph maakte met een groep een bootreis langs een aantal eilanden en met lijn 1 terug via het Canal Grande. Daarna borrelde hij met een aantal mensen na. De rest ging zijn/haar eigen weg.

compilatie foto groepsreis dag2 venetie stadswandeling

Dag 3, zaterdag 18 mei 2019. Bezoek aan de Arsenale op op de Biënnale van Venetië, bezoek Murano
Uitslapen vandaag, want we verzamelden pas om 09.30 uur in de lobby van het hotel. Voor deze dag stond de Biënnale op het programma en we begonnen met de Arsenale. Bovendien ligt het Litouwse paviljoen niet ver hier vandaan. Deze wilden wij zeker bekijken, omdat zij de Gouden Leeuw voor beste landenbijdrage had gewonnen. En alleen op zaterdag werd de performance verzorgt. Helaas was de wachtrij zo lang, dat wij na een half uur toch richting de Arsenale zijn gewandeld. En dat was geen verkeerde keuze: zware regenbuien barstten los, terwijl wij droog door de gangen van de Arsenale wandelden. Job had bij iedere hoek iets te vertellen over de te bekijken kunst. Dan wel een inzicht, dan een uitleg of een kijkadvies bij de videokunst voor later op de dag. Na een kop koffie nam Job ons mee langs de vele landenpaviljoens die aanwezig zijn op dit terrein. Op onze sokken mochten we de kunstwerken van de Philipijnen betreden, tussen de zwarte papieren van Madagascar wandelen, de grootse bijdrage van Ghana ontdekken, mochten we kijken en bekeken worden in Chili en augmented reality in China.
's Middags was iedereen vrij om te doen wat zij wilden. Een deel is op eigen gelegenheid door de Arsenale gewandeld en een deel ging met Job mee naar Murano. Deze laatste groep en enkele groepsleden op eigen gelegenheid hebben alsnog het Litouwse paviljoen bezocht. De ochtendwachtrij was opgelost, waardoor iedereen binnen 15 minuten alsnog deze opera mocht bekijken.
Na zoveel gelopen te hebben in een voor het seizoen koud en nat Venetië was iedereen toe aan een warme douche en avondmaaltijd op het Lido. Iedereen die wilde mocht aanschuiven in ons vaste restaurant om 19:00 uur. 3/4 van de groep kwam eten. Wederom een gezellige avond en een borrel na met een aantal mensen.

compilatie foto groepsreis dag3 venetie arsenale

Dag 4, zondag 19 mei 2019. Bezoek aan de Giardini op de Biënnale van Venetië
Alsof de weergoden rekening met ons gehouden hebben. Op deze zondag was het tijd voor de Giardini, de tweede hoofdlocatie van de Biënnale. Na de regen van gisteren was iedereen beducht voor een nat pak in dit stadspark. Gelukkig trokken de buien over en regende het alleen wanneer wij binnen waren in de vele gebouwen. Natuurlijk startten wij bij het Nederlandse paviljoen met werk van Iris Kensmil en Remy Jungermann. Daarna maakten wij een ronde door het centrale paviljoen met het tweede deel van de expositie van Ralph Rugoff, de hoofdcurator van deze biënnale. Ook hier wist Job alle kunst aan elkaar te verbinden en vooral terug te koppelen naar het werk van dezelfde kunstenaars in de Arsenale. Na een korte koffiepauze wandelden we door via de vele landenpaviljoens: België, Zwitserland, Denemarken, Venezuela (dat deze dag pas open ging!), Amerika, Brazilië en Griekenland.
De middag was vrij voor iedereen en we hadden geen facultatief programma. Meerdere deelnemers bezochten de andere paviljoens of gingen Venetië in.
Voor iedereen die wilde hadden we weer om 19:00 afgesproken in ons vaste restaurant. Het restaurant had deze keer niet in hun tuin maar hun speciale binnenruimte voor ons gereserveerd. Het was nog steeds fris voor de tijd van het jaar. Steeds meer medereizigers van onze groep schoven aan en uiteindelijk was bijna iedereen gezellig met elkaar aan de praat tijdens het eten. Echt speciaal om zo deze bijzondere reis af te sluiten met elkaar. Met een groep daarna wederom nog even geborreld.

compilatie foto groepsreis dag4 giardini

Dag 5, maandag 20 mei 2019. Vertrek van Venetië
Omdat het vliegtuig pas in de late namiddag vertrok, hadden we een hele ochtend nog vrij te besteden.
Wij bleven bij de koffers in het hotel. Een groot deel van de groep bezocht op eigen gelegenheid het Peggy Guggenheim Museum. Anderen gingen naar Gallerie dell'Accademia, de San Marco Basiliek of Palazzo Mora met opnieuw veel hedendaagse kunst. Weer anderen wandelden nog over het Lido of namen een terrasje. Met de lunch voeren we weer met een speciaal voor ons gereserveerde boot vanaf het Lido direct naar het vliegveld Marco Polo, waarna wij met het vliegtuig naar Nederland vlogen.

compilatie foto groepsreis dag5 vertrek