Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1025 Maandagen. 2022: 3 oktober (1), 17 oktober (2), 31 oktober (3), 14 november (4), 28 november (5), 12 december (6).
De les van 31 oktober wordt gegeven door Dianne Timmerman.
19:30 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Job Gerlings

  Inhoud

Kunst heeft gedurende de eeuwen altijd een sociaal maatschappelijke rol gehad die vanaf 1800 resulteerde in een zeer maatschappelijk bewuste kunstenaar. Van Romantische kunstenaars die allegoriën schilderden op de huidige maatschappij, veranderde het denkbeeld over de kunst naar realistische werken die het hier en nu vastleggen. Ook de ideeën over wat kunst moet zijn veranderde in de periode drastisch, met een opkomende rol van de kunstcriticus. Hoe men dacht over de kunst en welke rol de kunst had vanaf 1800 tot nu, daar gaat het over in deze cursus kunsttheorie.

Met deze cursus duik je in de kunsttheorie aan de hand van historische bronnen en de vele kunstwerken vanaf 1800 tot aan nu. Je krijgt inzicht in de rol van de kunst in deze periode en hoe belangrijke denkers, kunstcritici en kunstenaars dachten over de rol van de kunst of de afbeelding op zichzelf. De cursus is opgebouwd uit 6 colleges en bevat de volgende onderwerpen:

  1. De l'Art pour l'Art discussie, kunst voor de kunst.
  2. De kunstkritieken van Baudelaire en de Romantiek
  3. De kunst van het moment in het Impressionisme.
  4. Kunst als ontsnapping van de werkelijkheid met Dada, Surrealisme en het Futurisme.
  5. Clement Greenberg en de abstracte kunst.
  6. De kunstenaar als criticus in de 21ste eeuw.

Literatuur:

Wordt nader bekend gemaakt


Docent van deze cursus

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunst- en architectuurhistoricus gespecialiseerd in eigentijdse kunst en 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw, gecombineerd met culturele antropologie.


 Inschrijven

© bannerfoto: compilatie: