Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
1001 Maandagen, 2022: 28 februari (1), 14 maart (2), 28 maart (3), 11 april (4), 25 april (5), 9 mei (6) 19:30 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Dianne Timmerman

  Inhoud

Kunst heeft gedurende de eeuwen altijd een sociaal maatschappelijke rol gehad. De afbeeldingen verleidden de mens tot een andere wereld, religieus, mythologisch, heidens of filosofisch. Ook werd de kunst ingezet als middel tot maatschappelijke heropvoeding, als uitdrukking van politieke macht en welvaart. Hoe men dacht over de kunst en welke rol de kunst had, daar gaat het over in de kunsttheorie.

Met deze cursus duik je in de kunsttheorie aan de hand van historische bronnen en de vele kunstwerken vanaf de klassieke oudheid tot en met 1800. Je krijgt inzicht in de rol van de kunst in een specifieke periode en hoe belangrijke denkers dachten over kunst of de afbeelding op zichzelf.

  1. Kunsttheorie van de Griekse en Romeinse filosofen en schrijvers.
  2. De vroegchristelijke en Byzantijnse visie op kunst en het iconoclasme.
  3. Bernardus van Clairvaux en Abt Suger en de kunst in de Gotiek.
  4. De Renaissance kunstenaar en de verzamelaar.
  5. Kunst ten behoeve van de Reformatie en Contra Reformatie.
  6. De kwast of het penseel en Grieks of Romeins? De kunsttheorie van de 18e eeuw.

Literatuur:

Wordt nader bekend gemaakt


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.


 Inschrijven

© bannerfoto: compilatie: