Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
994

 Een nieuwe cursus Iconografie wordt nog gepland en zal begin oktober 2022 starten

  Interactief live online Drs. Dianne Timmerman

  Inhoud

Letterlijk betekent iconografie beeld (icon) beschrijven (grafie). De eerste stap is het leren herkennen van figuren, planten en voorwerpen op in het kunstobject. En dan volgt de vraag of dit voorwerp, plant of dier een symbool is voor een begrip, is de persoon een personificatie of is er sprake van een allegorie of spreekwoord?

In deze cursus leer je wat iconografie is, wat een symbool, personificatie en een allegorie is en hoe je die kunt herkennen. Je leert ook welke bronnen er zijn, zowel oude boeken als online bronnen en hoe je die zelf kunt hanteren. Een belangrijk onderdeel in deze cursus is dat je zelf op onderzoek uit gaat met de in de leeromgeving beschikbaar gestelde bronnen, waardoor de kennis praktisch toepasbaar wordt.

De cursus bestaat uit 6 colleges met de volgende onderwerpen:

  • Wat is iconografie, de geschiedenis en de bronnen
  • Religie en magie
  • Klassieke mythologie en abstracte ideeën
  • Symbolen van staat en samenleving
  • Natuur
  • Iconologie

Literatuur:

Voor deze cursus gebruiken wij het boek van Roeloef van Straten, Inleiding in de iconografie. Dit boek biedt een gedegen achtergrond in de beeldtaal van de beeldende kunst. Bestel via deze link 'Inleiding in de iconografie van Roeloef van Straten direct bij bol.com


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.


 Inschrijven

© bannerfoto: compilatie: