Data en tijden

De leergang kunstgeschiedenis bestaat uit 6 cursussen die ieder 8 colleges van 2 uur kent. De colleges worden live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas. Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

Hieronder vind je de specifieke cursus waarvoor jij je kunt inschrijven.
De overige cursussen starten alleen wanneer er voldoende interesse (minimaal 5 deelnemers) voor de specifieke cursus(sen) is. Jouw interesse in deelname kun je doorgeven via de bovenstaande knop 'Aanvraag deelname'. Deze cursussen kunnen ook fysiek op locatie verzorgt worden of door een eigen vriend(inn)engroep aangevraagd worden.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeCursusDataTijdLocatie/VormDocent
703 Verlichting Dinsdagen, 2022: 8 maart (1), 22 maart (2), 5 april (3), 19 april (4), 3 mei (5), 17 mei (6), 31 mei (7) en 14 juni (8) Gaat definitief door. 19:30 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Dianne Timmerman
711 19e eeuw

Dinsdagen, 2022: 11 oktober (1), 25 oktober (2), 8 november (3), 22 november (4), 6 december (5), 20 december (6)
2023: 3 januari (7) en 17 januari (8)

19:30 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Dianne Timmerman
719 20ste eeuw Dinsdagen, 2023: 31 januari (1), 14 februari (2), 28 februari (3), 14 maart (4), 28 maart (5), 11 april (6), 25 april (7) en 9 mei (8) 19:30 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Dianne Timmerman

  Inhoud

Kunstgeschiedenis vertelt ons niet alleen over de verschillende kunststijlen die elkaar opvolgen, ook de historische gebeurtenissen die aanleiding waren voor de veranderingen, de samenleving van die tijd en de ideeën over wat kunst zou moeten zijn komen aan bod. De kunstgeschiedenis cursus is opgedeeld in zes deelcursussen die afzonderlijk te volgen zijn. De cursussen vind je hieronder in een overzicht.

(Voor mobiel of tablet, klik op de tijdsperiode, het scherm opent zich hieronder)

Vanaf het moment dat de mens op aarde rondloopt, voorzien zij de wereld van afbeeldingen, bouwwerken en sculpturen. Deze in eerste instantie basale uitingen van ons bestaan groeien uit tot zeer gespecialiseerde kunstvormen. Met deze cursus verdiep je je in het ontstaan van onze beeldende kunst en architectuur vanaf de prehistorie tot en met de Romeinse paleizen en beeldende kunst. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Prehistorie en Assyrische en Babylonische kunst
  2. Egyptische kunst
  3. Grieks archaïsche kunst
  4. Klassieke Griekse kunst
  5. Hellenistische kunst
  6. Barbaarse en Etruskische kunst en de Romeinse republiek
  7. Romeinse architectuur
  8. Romeinse schilderkunst, mozaïek en beeldhouwkunst

Met de val van het Romeinse Rijk in 476 na Christus worden de Middeleeuwen ingeluid. Deze periode vormt de basis van ons denken over geloof, staatsinrichting en sociale normen en waarden. De kunst en architectuur zijn uitingen van deze veranderingen. Met deze cursus verdiep je je in de ontwikkeling van de kunst gedurende de Middeleeuwen. Vanaf de vroegchristelijke kunst die hun bakermat vinden in de Romeinse cultuur tot en met de hooggotiek met werken van Jan van Eyck en Hugo van der Weyden in Vlaanderen en Duccio en Giotto in Italië. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Vroegchristelijke kunsten architectuur
  2. Byzantijnse kunst
  3. Karolingische en Ottoonse kunst en architectuur
  4. Romaanse kunst en architectuur
  5. Kunst van de Islamitische wereld
  6. Gotiek
  7. De Vlaamse Primitieven
  8. Late Gotiek en de aanloop naar de Renaissance

De Renaissance mens zag zijn eigen tijd als de wedergeboorte van de klassieke Romeinse kunst en denkbeelden. De kunst en architectuur die zij maakten, waren geinspireerd op deze illustere voorgangers. Ook al zag de Renaissance mens zichzelf als voor een radicaal ander mens dan de middeleeuwer, de kunst, architectuur en denkbeelden zijn sterk beinvloed door deze voorgaande periode. Met deze cursus ontdek je hoe de Renaissance kunstenaars hun plek hebben gekregen in de kunstgeschiedenis, welke voorgangers hun werk hebben beïnvloed en hoe de generaties na hen hun werk vormgaven. De cursus behandelt de kunst, architectuur en de historsche context. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Vroege Renaissance: Architectuur in Italië
  2. Vroege Renaissance: Beeldhouwkunst in Bourgondië en Italië
  3. Vroege Renaissance: Schilderkunst in Italië
  4. Internationaal Humanisme
  5. Renaissance in Noord-Europa
  6. Venetiaanse Renaissance
  7. Hoog Renaissance in Italië: Florence en Rome
  8. Maniërisme

Voor deze cursus kun je je nu inschrijven, startdatum 8 maart 2022

Vanaf ongeveer 1600 start in de beeldende kunst de Barok. Deze kunststroming bepaalde de kunst voor de daarop volgende 150 jaar en valt samen met de Verlichting. De Verlichting is de periode waarin de mens de natuurwetenschap omarmt, emperisch onderzoek ontwikkelt en denkt en schrijft over zichzelf als zelfdenkend wezen. Het is ook de periode die leidde naar de Franse Revolutie in 1794. Met deze crusus verdiep je je in deze periode van de Verlichting van 1600 tot 1800. Je krijgt inzicht hoe de kunst en architectuur een rol krijgen in de politieke orde, hoe de kunstenaars de natuurwetenschappen meenemen in hun werk en de opkomst van het vakgebied kunstgeschiedenis. Je duikt in de bouwgeschiedenis van de barokke kerken in Rome, de Europese vorstelijke paleizen zoals Versailles, Schönbrunn en Het Loo en de beeldende kunst van Caravaggio, Caracci, Rembrandt, Vermeer, Kaufmann en David. De cursus behandelt de kunst, architectuur en de historsche context. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Begin van de Barokke kunst rond 1600
  2. De Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst I
  3. De Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst II
  4. Poussin, Lorrain en Velazquez, de vroege Barok in Spanje en Frankrijk
  5. De bloei van de Barok in Parijs, Londen en Wenen
  6. De Rococo
  7. Het Engelse Classicisme
  8. Het Franse Neoclassicisme

Na de Franse Revolutie brak een nieuwe kunstperiode aan, de kunst voor de kunst (l'art pour l'art). De kunst kwam in het teken te staan van een sociaal bewust zijn van de kunstenaar. Bovendien legden de schilders zich toe op het vastleggen van het hier en nu. Dat resulteerden in het Realisme, de fotografie, het Impressionisme en de opkomst van de Amerikaanse schilderkunst. Maar ook de andere wereld, die van gevoel en expressie kwamen aan bod met de Neogotiek, Art Nouveau, het Japonisme en het Symbolisme. Met deze cursus verdiep je je in deze periode van 1800 tot 1900. Je krijgt inzicht hoe de kunst en architectuur een rol opeisen in de samenleving en de opkomst van de kunstkritiek de kunstenaars sterk beïnvloedde. Je verdiept je in de werken van Courbet, Monet, Suerat, Horta en vele anderen. De cursus behandelt de kunst, architectuur en de historsche context. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Romantiek en Historicisme in Frankrijk
  2. Romantiek in Engeland en Duitsland
  3. De vroege fotografie
  4. Realisme
  5. Opkomst van de Amerikaanse schilderkunst en het Japonisme
  6. Impressionisme
  7. Neo-Impressionisme en Symbolisme met Gauguin en Van Gogh
  8. Art Nouveau, Jugendstil en Wiener Secession

De twintigste eeuw is de eeuw van de vele snel op elkaar volgende kunststromingen en de opkomst van het Modernisme in de architectuur. De expressie van de kunstenaar wordt een belangrijk onderdeel in deze periode, samen met een sociaal maatschappelijk bewogen kunst in de tweede helft van de 20ste eeuw. Met deze cursus verdiep je je in onder andere het Expressionisme, Kubisme, abstracte kunst, Pop-Art, Minimalisme en het Post Modernisme. Je krijgt inzicht hoe de kunst en architectuur zich steeds verder abstraheren. De cursus behandelt de kunst, architectuur en de historsche context. De cursus is opgebouwd uit de volgende colleges:

  1. Expressionistische kunst
  2. Kubisme
  3. Begin van de abstracte kunst
  4. Dada en Surrealisme
  5. Constructivisme, De Stijl en het Bauhaus
  6. Abstract Expressieve kunst en Pop-Art, kunst van de jaren '50
  7. Color Field, Minimalisme en conceptuele kunst
  8. Eart en Land Art, Fotorealisme en het Post Modernisme

Literatuur:

Hugh Honour & John Fleming, A World History of Art, 14e druk, 2009 of in het Nederlands:Algemene Kunstgeschiedenis, 14e druk, 2013.
Koop het boek Algemene Kunstgeschiedenis van Honour en Fleming via deze link bij Bol.com.


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Dianne Timmerman

Afgestudeerd in geschiedenis, kunst en archeologie en gespecialiseerd in architectuur en de moderne kunst (tot 1970). Juist de combinatie zorgt voor een brede verdieping in onze geschiedenis en samenleving.


 Inschrijven

© bannerfoto: compilatie: