Excursie-kroller-muller
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Met elk cursusjaar in de reeks cursussen kunstgeschiedenis gaan wij op stap naar een bijzonder museum of plaats die aansluit bij de materie van de cursus. Op woensdag 22 en zaterdag 25 februari nam drs. Job Gerlings de cursisten Verlichting tot en met 1980 mee naar Museum Kröller-Müller en het Jachtslot St Hubertus.

De kunstobjecten sluiten perfect aan bij hun studieperiode van 1700 – 1980. Leren kijken naar kunst stond centraal in het museum, het ervaren van de beeldhouwkunst in de beeldentuin en het concept van een Gesamtkunstwerk beleven bij het Jachtslot. De geschiedenis van de kunstwerken en kunstenaars was hier ondergeschikt aan hun werkmethode.

Zo werd het gutswerk van Marino Marini in zijn houten paard zichtbaar gemaakt, de opbouw van verflagen bij Odile Redon en de harde lijnen ter afscheiding van de vlakken bij het werk van Honoré Daumier. Ook het kunnen terugvinden van het maakproces van Picasso maakte de kunst op een andere manier beleefbaar. Zeker ook wanneer je voor het minimalistische werk van Ben Nicholson staat, dat op een foto al zijn kracht verliest. In de beeldentuin beleef je meer de ruimte van werken van Barbara Hepworth, Gerrit Rietveld, Jean Dubuffet en Krijn Giessen.

Uiteindelijk belandden op beide dagen de groepen bij het Jachtslot St. Hubertus. Dit Gesamtkunstwerk van HP Berlage laat zien hoe een totaalconcept wordt uitgedacht, uitgevoerd en tot menig discussie kan leiden tussen architect en opdrachtgever. Niets is hier aan het lot overgelaten, waardoor het jachtslot een bijzondere statige uitstraling krijgt.

Een excursie op hoog tempo, waarmee de cursisten een nieuwe blik op de kunst werpen. Daar waar de cursus zorgde voor de historische context van de kunstwerken en de levens van de kunstenaars, maakte deze excursie inzichtelijk hoe een kunstwerk technisch gelezen wordt, en daarmee een nieuwe dimensie aan het kunstkijken geeft.  

 

Wilt u ook meer weten over de kunst en kunstgeschiedenis? Volg dan één van onze cursussen kunstgeschiedenis. Bekijk hier ons programma

 

 

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons

De Samenlevingsacademie

Leven, wonen en werken in de wereld van morgen.
Onze Samenlevingsacademie, onderdeel van van het KaperGerlings Instituut organiseert actviteiten op het gebied van mens, maatschappij en samenleving.
Onderwerpen: