Met een grootse expositie over Johannes Vermeer, brengt het Rijkmuseum dit jaar 28 van de in totaal 37 bekende werken van Vermeer samen. Deze unieke expositie wordt nog beter, wanneer je weet waar je naar kijkt, de techniek begrijpt, de compositie kunt doorgronden en kunsthistorische context hebt om de uniciteit van de werken te zien. Daarom organiseren wij een studiedag die jou deze inzichten geeft. Zodat jouw bezoek aan deze Vermeer tentoonstelling nog beter wordt.

Prijs: € 69,00 inclusief 21% btw.

Locatie: Amsterdam en Doorn.

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.

Inschrijven Informatie aanvragen Maatwerk aanvragen

 

  Data en tijden

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataLocatieTijdDocent
1289 Zaterdag 15 april 2023 (doorgangsgarantie) Studio Wopko, Eikenweg 3, Amsterdam 10:00-15:30 uur drs. Job Gerlings
1290 Donderdag 11 mei 2023 Gaat definitief door. Spott (in de Heerenkamer), Dorpsstraat 29, 3941 JK Doorn 11:00-17:00 uur drs. Job Gerlings

Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. De lunch in Doorn duurt een half uurtje langer.
Voor hen die de expositie nog dezelfde dag willen bezoeken in het Rijksmuseum, de Amsterdamse studiedagen zijn gepland op dagen waarop het Rijksmuseum speciaal voor deze tentoonstelling tot 22.00 uur open is.


  Inhoud

Johannes Vermeer (1632 - 1675) is een Delftse kunstenaar die vooral opvalt door zijn verstilde huiselijke taferelen met uniek lichtval, doorkijkjes en een bijzonder kleurgebruik. Dit en het feit dat hij slechts 37 werken heeft nagelaten, maakt dat extra bijzonder dat hij veel invloed heeft gehad op de kunst van zijn tijd. De Vermeer tentoonstelling in het Rijksmuseum laat 28 werken van zijn hand zien, bijeengebracht uit vele collecties van over de gehele wereld. Naast deze unieke kans om zoveel werken tegelijkertijd te kunnen bekijken, zorgt extra kennis over de kunstenaar, zijn tijd, het schildersgenre en de techniek dat het zien van deze werken, extra bijzonder maakt.

Met deze studiedag zorgen wij dat jij extra bagage meekrijgt in het beschouwen en analyseren van zijn werk. Je behandelt gedurende deze dag de volgende onderwerpen:

  • Het leven van Johannes Vermeer, zijn familie en gezin, leraren en leerlingen.
  • De schilderstechniek van Vermeer met materiaal en werkwijze.
  • Het schildersgenre van het verstilde huiselijke leven met alle extra betekenissen.
  • Zijn tijdgenoten en het verschil tussen zijn werk en hun werk.

Zorg dat je goed voorbereid deze unieke tentoonstelling bezoekt en doe mee met deze studiedagen. De groepen zijn klein, waardoor er veel ruimte is voor vragen en extra verdieping.

Bezoek aan de Vermeer tentoonstelling is verder op eigen gelegenheid en je moet zelf tickets boeken bij het Rijksmuseum. Tickets boeken doe je hier.


  Docent van deze studiedag

Job Gerlings

Drs. Job Gerlings

Kunsthistoricus Job Gerlings heeft de kunsthistorische leergang bij KaperGerlings Instituut ontwikkelt en verzorgt. Met deze studiedag pakt hij dit vakgebied weer op en neemt hij jou mee in deze verdieping op Johannes Vermeer.


 Inschrijven

© bannerfoto: Bron afbeelding: Rijksmuseum, Johannes Vermeer, Brieflezende vrouw, ca 1663