Complete leergang geschiedenis van Napoleon naar de Nieuwe Wereldorde

Docent Erlend van Ark geeft in 3 minuten een introductie op dit studieprogramma.

studiedag aanleidingen van wo1

De Napoleontische Oorlogen (1789-1815), Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), Duitse eenwordingsoorlogen (1864-1871)

Tijdens de eerste fase van de militaire veranderingen in moderniteit zien we een toename van het aantal soldaten (dienstplicht). Legers groeien van tienduizenden naar honderdduizenden soldaten. Het tijdperk van de Totale Oorlogen breekt aan. Napoleon maakt een einde aan de kabinettenoorlogen waarbij steden of gebieden van hand tot hand gaan. Waarom waren andere vorsten zo bang voor Napoleon? Waarom waren zijn oorlogen zo vernietigend? En wat betekende de introductie van strategie op het slagveld?
In de tweede fase zien we een significante toename van vuurkracht en professionalisering. Daarnaast leidt het succes van Pruisen/Duitsland tot een dogmatisch geloof in de aanval en de beslissende veldslag. Daarnaast zorgden industrialisatie en technische vooruitgang voor het wegvallen van alle remmen op het voeren van oorlog. Welke gevolgen had dit voor de strijdende partijen? Wat gebeurt er op een slagveld als legers groeien en vuurkracht toeneemt? Kun je dan een oorlog nog wel beslissen in één veldslag?

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
454 Zondag 10:00-16:00  Podium Oost Utrecht
Oudwijkerdwarsstraat 148
2020: 15 maart Drs. Erlend van Ark  Klik hier >>

Cursus geschiedenis de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog - oorzaak en gevolg

Het gaat mis tijdens de Eerste Wereldoorlog en slaat het sentiment om richting het defensief. In vier jaar tijd vindt een militaire revolutie plaats: een soldaat van 1914 zou een collega uit 1918 misschien niet eens herkennen. Handgranaten, andere uniformen, helmen, handgranaten, gasmaskers, tanks, vliegtuigen. Het tere menselijke lichaam had niks meer te zoeken op het slagveld. Dapperheid en fysieke kracht konden op de mestvaal der geschiedenis. Technologie, mensen die machines bestuurden ging domineren. Maar waarom brak de oorlog überhaupt uit tussen de rijkste landen van de wereld? En waarom liep het front vast? Waren alle generaal domoren of lag het aan de vuurkracht?

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
453 Zondag 10:00-16:00  Podium Oost Utrecht
Oudwijkerdwarsstraat 148, Utrecht
2020: Zondag 5 en 12 april (2 studiedagen) Drs. Erlend van Ark Klik hier >>

Cursus geschiedenis de tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog

De belangrijkste verandering van de Tweede Wereldoorlog, militair gezien, is natuurlijk de atoombom. Een andere ontwikkeling is de terugkeer van beweging op het slagveld. Waarom verliezen de Duitsers na een veelbelovend begin uiteindelijk toch de oorlog? Welke rol spelen de economie en technologie hierbij?
Dit programmaonderdeel geeft jou inzicht op basis van de oorzaken, gevolgen en ontwikkelingen van de Tweede Wereldoorlog en bovenal welke lessen wij kunnen leren om de hedendaagse spanningen het hoofd te bieden.

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
575 Dinsdag 12:30-15:00  Live online interactief 2020: 12 mei (1), 19 mei (2), 26 mei (3), 2 juni (4) Drs. Erlend van Ark  Klik hier >>

Cursus geschiedenis de koude Wereldoorlog

De Koude Oorlog

Dit programma onderdeel helpt iedereen die wil weten waarom de Koude Oorlog nu weer zo vaak wordt aangehaald, door de oorzaken, gebeurtenissen en gevolgen van deze oorlogsperiode uiteen te zetten en te verklaren.
De massaliteit verdwijnt na de Tweede Wereldoorlog, legers worden kleiner en technologie steeds dominanter, zo niet alles overheersend. De bipolaire wereld was achteraf gezien een relatief veilige wereld, hoewel een nucleaire ramp altijd op de loer lag. Waarom is het nooit tot een directe confrontatie gekomen tussen de grootmachten Amerika en de Sovjet-Unie? In dit programma onderdeel wordt ingegaan op de oorzaken, de gebeurtenissen en de gevolgen van de Koude Oorlog. Een oorlog die met de huidige spanningen in de internationale politiek weer vaak van zich laat horen.

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
307 Dinsdag 10:00-12:30  AMSTERDAM
PThU, de Boelelaan 1105
2020: najaar, data volgen Drs. Erlend van Ark  Klik hier >>

Cursus Nieuwe Wereldorde

De Nieuwe Wereldorde

Geen einde van de geschiedenis maar eerder een soort terugkeer naar een negentiende-eeuwse multipolaire wereldorde, met een zwalkende grootmacht en opkomende concurrentie. Hoe moeten we de nieuwe wereldorde duiden? Welke ontwikkelingen zijn er korte en lange termijn? Hoe staat het Westen ervoor anno 2019-2020? Welke rol kan Europa spelen?
Volgens ex-marinier Ingo Piepers zal nog dit jaar een groot conflict beginnen. In zijn boek War(-ning) voorspelt hij dat met wiskundige zekerheid. Maar zijn de tegenstellingen in wereld nu werkelijk zo groot dat een gewapend conflict tussen de grootmachten onvermijdelijk is geworden?

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
403 Dinsdag 10:00-12:30  AMSTERDAM
PThU, de Boelelaan 1105
2020: najaar, data volgen Drs. Erlend van Ark Klik hier >>

Is de Derde Wereldoorlog aanstaande? | Live online interactieve lezing

Is de Derde Wereldoorlog aanstaande? | Live online interactieve lezing

Is de Derde Wereldoorlog aanstaande? Volgens ex-marinier Ingo Piepers zal nog dit jaar een groot conflict beginnen. In zijn boek War(-ning) voorspelt hij dat met wiskundige zekerheid. Maar zijn de tegenstellingen in wereld nu werkelijk zo groot dat een gewapend conflict tussen de grootmachten onvermijdelijk is geworden? Met andere woorden: zijn we weer terug in de machtsstrijd en het machtsevenwicht van de negentiende eeuw? En kunnen we oorlogen überhaupt wel te voorspellen op basis van wiskundige modellen?

CodeDag Tijden LocatieDataDocent Link 
457 Vrijdag 10:00-12:00 Live online 2020: 8 mei Drs. Erlend van Ark Klik hier >>

Erlend van Ark

De cursussen worden gegeven door Erlend van Ark.

Ik ben Erlend van Ark, historicus, docent en schrijver, geboren in 1977. Ik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en haalde mijn eerste graads docentenopleiding aan de Vrije Universiteit. Afgelopen jaren heb ik gewerkt als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde en werk ik als freelance docent bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast werk ik als content schrijver en blogger. Ik publiceerde het boek "De eerste wereldoorlog in begrijpelijke taal" en werk aan het tweede boek over de Tweede Wereldoorlog dat in de 2e helft van 2019 gepubliceerd wordt.(link opent in een nieuw scherm.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons

De Samenlevingsacademie

Leven, wonen en werken in de wereld van morgen.
Onze Samenlevingsacademie, onderdeel van van het KaperGerlings Instituut organiseert actviteiten op het gebied van mens, maatschappij en samenleving.
Onderwerpen: