Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
  • Je krijgt inzicht hoe de wereld nu in elkaar steekt.
  • Je leert over oorzaken en gevolgen.
  • Je krijgt inzicht in de Westerse cultuur en gedachtengoed.
  • Kies de periode van jouw voorkeur of volg alle cursussen achter elkaar.

Studieprogramma Geschiedenis

De geschiedenis leert ons om om ons leven, de mensen om ons heen en de wereld zoals die verder ontwikkelt beter te leren begrijpen.
Onze leergang bestaat uit 5 tijdsvlakken van de prehistorie tot nu die je ook afzonderlijk kan volgen.
De tijdsvlakken zijn prehistorie & oudheid, middeleeuwen, renaissance & verlichting, 19e/20e eeuw, 21 eeuw en nieuwe wereldorde.
Je studeert rond 2 uur per week uit het boek Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2016 door Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut. Het niveau van de cursus is HBO niveau. Er wordt overigens niet getoetst. Voor het laatste tijdsvlak gebruiken we ander materiaal.
In het college en de online omgeving vind je verdieping en krijg je meer kaders en verbanden aangereikt.
Daarnaast organiseren we verdiepende lezingen en excursies op dit gebied.

Gratis introductielezing van de oudheid tot nu

Aan de hand van enkele gebeurtenissen door de eeuwen heen krijg je inzicht hoe de geschiedenis onze huidige tijd nog steeds beïnvloedt of als (waarschuwend) voorbeeld dient. Deze lezing is interactief live online.

1: Prehistorie en de klassieke oudheid

Dit studieblok behandelt de ontwikkelingen van de mens vanaf de jagers en verzamelaars via de eerste steden in Mesopotamië en Egypte, de Griekse stadstaten en Alexander de Grote en eindigt met het Romeinse keizerrijk en de opkomst van het Christendom.

2: De Middeleeuwen

Het studieblok Middeleeuwen behandelt het feodale stelsel met de drie standen, de verspreiding van het Christendom en de opkomst van de Islam, het begin van de Europese staten, de bloei van de handel en de (nieuwe) steden en de macht van de kerk en de staat.

3: Renaissance & Verlichting

Dit studieblok behandelt de geschiedenis met de Europese ontdekkingsreizen, de economische bloeiperiode van de Renaissance en de opkomst van de Reformatie. Daarnaast komt de opkomst van de wetenschap en de Verlichting aan bod, de machtsverschuiving naar absolutistische vorsten, de Hollandse Gouden Eeuw met de handelsimperia en de wereldeconomie. Ook sta je stil bij de geschiedenis van de plantages, de slavernij en de democratische revoluties in Haïti, Frankrijk en de Verenigde Staten.

4: 19e en 20ste eeuw

De industriële revolutie in de 19 eeuw vormt de basis voor nieuwe ideologieën en opkomende politieke stromingen. De democratisering van de maatschappij met de afschaffing van de slavernij, de emancipatiebewegingen en het moderne imperialisme wordt gecombineerd met wereldoorlogen, totalitaire regimes, dekolonisatie, de Koude Oorlog, de eenwording van Europa en globalisering.

5: 21ste eeuw, de Nieuwe Wereldorde

Deze cursus geeft jou inzicht in de huidige wereld met de Nieuwe Wereldorde. Door op basis van de voorgaande geschiedenis, de hedendaagse gebeurtenissen te verklaren en te duiden.

Docent Erlend van Ark

Ik ben Erlend van Ark, historicus, docent en schrijver, geboren in 1977. Ik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en haalde mijn eerste graads docentenopleiding aan de Vrije Universiteit. Afgelopen jaren heb ik gewerkt als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde en werk ik als freelance docent bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast werk ik als content schrijver en blogger. Ik publiceerde het boek "De eerste wereldoorlog in begrijpelijke taal" en werk aan het tweede boek over de Tweede Wereldoorlog.
Bij het KaperGerlings Instituut geef ik lessen geschiedenis van de Klassieke Oudheid tot en met de Nieuwe Wereldorde.

Docent: Dianne Timmerman

Mijn naam is Dianne Timmerman. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Mijn belangstelling verbreedt zich steeds meer. De relatie tussen kunst, archeologie en de historische gebeurtenissen blijft een fascinerend, omdat historici vanuit een steeds wisselend standpunt kijken naar de geschiedenis, bijvoorbeeld feminisme, homo-emancipatie of met de blik van een slaafgemaakte. Juist de eigentijdse blik zorgt dat de geschiedenis steeds anders bekeken kan worden, nieuwe inzichten biedt en ons constant leert om breder te kijken naar het heden.

Docent: Job Gerlings

Ik ben Job Gerlings, mede eigenaar van het KaperGerlings instituut. Vanuit mijn studie heb ik architectuur- en kunstgeschiedenis gestudeerd en verder gespecialiseerd in hedendaagse kunst en mij verder verdiept in de Westerse geschiedenis. In de afgelopen jaren heb ik de leergang westerse geschiedenis t/m de Renaissance & verlichting ontwikkeld en gegeven.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons