Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling
Lezing iconografie in de kunst
Hoe “lees” je een schilderij? We kijken soms naar een schilderij en genieten van alle bloemen, planten en voorwerpen die erop staan en hoe mooi ze zijn afgebeeld zonder verder enige vragen te stellen. Je kunt je ook afvragen, waarom zijn deze planten of voorwerpen afgebeeld? Dat is de vraag die met iconografie wordt beantwoord.
€175,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


  Data en tijden

Deze cursus heeft 6 colleges van 2 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.

CodeDagTijdenDataDocent
995 Woensdag 10:00-12:00 uur 2021: 6 oktober (1), 20 oktober (2), 3 november (3), 17 november (4), 1 december (5), 15 december (6) Drs. Dianne Timmerman
994 Maandag 19:00-21:00 uur  2021: 11 oktober (1), 25 oktober (2), 8 november (3), 22 november (4), 6 december (5), 20 december (6) Drs. Dianne Timmerman

Inhoud

Letterlijk betekent iconografie beeld (icon) beschrijven (grafie). De eerste stap is het leren herkennen van figuren, planten en voorwerpen op in het kunstobject. En dan volgt de vraag of dit voorwerp, plant of dier een symbool is voor een begrip, is de persoon een personificatie of is er sprake van een allegorie of spreekwoord?

In deze cursus leer je wat iconografie is, wat een symbool, personificatie en een allegorie is en hoe je die kunt herkennen. Je leert ook welke bronnen er zijn, zowel oude boeken als online bronnen en hoe je die zelf kunt hanteren. Een belangrijk onderdeel in deze cursus is dat je zelf op onderzoek uit gaat met de in de leeromgeving beschikbaar gestelde bronnen, waardoor de kennis praktisch toepasbaar wordt.

De cursus bestaat uit 6 colleges met de volgende onderwerpen:

  • Wat is iconografie, de geschiedenis en de bronnen
  • Religie en magie
  • Klassieke mythologie en abstracte ideeën
  • Symbolen van staat en samenleving
  • Natuur
  • Iconologie

  Docent

Drs. Dianne Timmerman | docent geschiedenis, kunsthistorie, architectuur en moderne kunst

Mijn naam is Dianne Timmerman. Ik heb kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisaties architectuur en moderne kunst. Ik geef les aan diverse groepen (geïnteresseerden, grafische vormgevers, kunstenaars) over de hele westerse (kunst)geschiedenis. Van nature ben ik een generalist, en ik ben na de studie doorgegaan met leren en studeren op mijn vakgebied. Daardoor ben ik me meer gaan verdiepen algemene westerse geschiedenis, filosofie.

 De relatie tussen kunst en de historische context blijft een fascinerend, omdat historici vanuit een steeds wisselend standpunt kijken naar de geschiedenis, bijvoorbeeld feminisme, homo-emancipatie of met de blik van een slaafgemaakte en daarmee dus ook naar de kunst. 

Bekijk hieronder een van de YouTube video's van Dianne op ons YouTube kanaal.

€175,00
(Incl. 21% btw)
* Kies de startdatum en tijd:


Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons