Vetrekdata: dinsdag 9 augustus 2022 tot en met zaterdag 13 augustus Volgeboekt

Reissom: vanaf € 749,00 per persoon

Inbegrepen: 5-daagse busreis, inclusief vervoer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en Nederlandstalige begeleiding.

Status: volgeboekt

Deze reis wordt verzorgd door SRC Reizen i.s.m. KaperGerlings Instituut. Daardoor valt deze reis onder de ANVR, de SGR en de boekingsvoorwaarden van SRC Reizen.

Lees verder hieronder

Het île de France, de regio rondom Parijs, is het hart van de Franse gotiek. De verscheidende kathedralen schitteren in formaat, buitengewone beeldende kunst en serene rust. Met deze reis ontdek je de bijzondere kerken, kastelen, unieke kunst en een prachtig deel van Frankrijk.

In samenwerking met

Lees verder hieronder

De Gotiek is een bijzondere kunst en architectuurperiode waarin Frankrijk een eigen gezicht krijgt. Elk beeld en elke kerk vertelt een stukje geschiedenis, Bijbels verhaal en een kunsthistorische ontwikkeling. Er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij samen jouw graag mee op pad nemen. Job Gerlings (rechts op de foto) als jouw architectuur- en kunsthistorische gids en Ralph Kaper (links op de foto) als de organisatorische reisleider. We zorgen voor een goede groepscohesie en -sfeer. Je mag iedere avond mee eten en borrelen. Dus ook heel geschikt voor iedereen die alleen reist.

Lees verder hieronder

Inhoud

Door de groeiende macht van de Franse koningen rondom het jaar 1100, ontstaat er binnen het vorstenhuis de behoefte om een andere, meer Franse, architectuur te krijgen. In 1130 startte de bouw van een nieuwe entree aan de westzijde van de basiliek in St. Denis (Parijs), de grafkerk van de Franse koningen. Dit luidde het begin van de Franse Gotiek. In krap 150 jaar verrees in elke stad van naam in het Île de France een nieuwe kathedraal in de stijl van de Gotiek. Na St. Denis volgden de belangrijkste kathedralen in Laon, Chartres, Parijs, Reims, Amiens en Orléans. Was in het begin de relatie met de koning een reden om de kerk te vernieuwen, al snel werd het een wedstrijd wie de hoogste kathedraal kon bouwen. Om vervolgens de gebouwen steeds meer te versieren met beeldhouwwerk en glas-in-lood vensters.

De kathedralen zijn door deze competitie een bouwkundig wonder geworden die mogelijk werd dankzij technische ontdekkingen zoals de luchtboog en het kruisribgewelf. Bovendien deed de kerk er alles aan, om deze bouwperiode te verantwoorden vanuit religieuze overwegingen. De beeldende kunst werd hier een stevig onderdeel in de verkondiging van het Christelijke geloof. Achter elk beeld zit een Bijbels verhaal, elk glas-in-lood venster vertelt meer over de Goddelijke creaties op aarde of de heldendaden van martelaren en de verdedigers van het geloof. En alle afbeeldingen samen verstevigen het geloof in de Bijbel en hoe wij de wereld mogen zien.

Bijzonder is dat met deze Gotiek ook de beeldhouwkunst en glas-in-lood steeds verder veranderd van meer abstracte figuren zoals het relatief eenvoudige tympaan boven de entree van de Kathedraal van Chartres, naar bijna mensechte beelden die ons aankijken met de glimlachende engel aan de gevel van de Kathedraal in Reims. Of de bijzondere verhaalvertelling over Lilith, de eerste vrouw van Adam boven de deur van de Kathedraal in Parijs. En uiteindelijk is vormt de Saint Chapelle in Parijs het hoogtepunt van de rijke Gotiek, waar de muren bijna geheel van glas zijn geworden en de kleuren ons tegemoet komen.   

Naast deze kerkelijke pracht, investeerde de Franse vorsten ook in hun eigen onderkomen. Wij bezoeken een van de laatste overgebleven middeleeuwse verblijven van de Franse koningen, Château Vincennes.

Met deze busreis neemt Job Gerlings je mee langs al deze bouwwerken. Zo krijg je een prachtig overzicht van de gotische architectuur van de Middeleeuwen. Allereerst neemt hij je mee naar Amiens, de op één na laatste grote kathedralen die werden gebouwd, om vervolgens in Chartres en Parijs de vroege voorbeelden te bekijken. Met Chartres en Orléans bekijken wij zowel de overgang van de Romaanse bouw naar de Gotiek in Chartres, als van de Gotiek naar de latere bouwstijlen in Orléans. In Parijs brengen wij een bezoek aan het prachtige Saint Chapelle, een hofkapel dat in de Gotiek geen gelijke kent, en de grafkerk van St. Denis. Hier laten de vele grafmonumenten de veranderingen in de beeldhouwkunst prachtig zien. Om met Musée de Cluny ook meerdere boekverluchtingen, tapijten en beeldende kunst te bewonderen. Onderweg naar Reims brengen wij een bezoek aan Château Vincennes, één van de buitenverblijven voor de Franse koningen en keizers. In Reims laat Job je de lachende engel zien, die de koningen verwelkomt in de kroningskerk van Frankrijk. Vooral uniek hier zijn de beelden aan de binnenzijde van de kerk, de voorouders van de Franse koningen. De reis sluiten wij af met een bezoek aan de Kathedraal van Laon. Dit is de enige kathedraal die op initiatief van de burgerij is gebouwd.

Met deze busreis bezoeken we 7 kathedralen, 1 hofkapel, een museum voor middeleeuwse kunst en Château Vincennes.

Hoogtepunten:

 • Bezoek aan de kathedralen van Amiens, Chartres, Orléans, Parijs (buitenzijde), St Denis, Reims en Laon.
 • Bezoek aan Saint Chapelle in Parijs
 • Bezoek aan Musée de Cluny
 • Bezoek aan Château Vincennes
 • Verblijf in Parijs én Reims

Programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken. En we willen ook dat je zoveel mogelijk uit deze reis kunt halen. Daarom hebben wij een programma samengesteld, waarin je naast de vele bezoeken, 's avonds ook kunt ontspannen in Amiens, Chartres en Reims. En dankzij de bus, hebben wij ook rustmomenten tussen de bezoeken door. 
Voor wie wil organiseren wij elke avond een mogelijkheid om samen te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken (ook op eigen kosten) ter afsluiting van de dag. Zo kunnen we samen op verhaal te komen. Natuurlijk kun je ook zelfstandig dineren of de stad verkennen.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: Busreis naar Frankrijk, bezoek aan de kathedraal van Amiens
Vertrek met de bus vanuit Nederland ( 8:30 uur Amersfoort (Station NS), 10:00 uur Breda (Station NS Breda-Prinsenbeek)). Je vertrekt vroeg vanuit Nederland naar Frankrijk, waar wij op deze eerste dag direct de kathedraal van Amiens bezoeken.

De kathedraal van Amiens is het hoogtepunt van de Franse Gotiek. Alle kunstvormen smelten hier samen tot een unieke kathedraal die in de eeuwen daarna wordt nagebootst met de kathedralen in Tournai /Doornik, Keulen en Utrecht. De beeldhouwwerken aan de buitengevels vertellen de vele bijbelse verhalen, terwijl de glas-in-lood vensters binnen ook de geschiedenis en astrologie zichtbaar maken. Job neemt je mee rondom het gebouw langs de verschillende ingangen en geeft je inzicht in de basis van de gotische bouw, gecombineerd met de verhalen die de vele beelden vertellen. Binnen bezoek je de kerk op eigen gelegenheid.

Na Amiens reizen wij door naar Parijs, waar wij de komende drie nachten zullen verblijven.(ca 565 km)

Dag 2: Kathedraal van Chartres en Orléans
In de ochtend vertrekken wij vanuit Parijs naar Chartres. De kathedraal van deze stad is in twee fases gebouwd, waardoor de westzijde een combinatie is van de late romaanse architectuur en vroege gotiek en de oostzijde de hoge Gotiek verbeeldt. Naast Amiens is de kathedraal van Chartres de meest complete kathedraal van Frankrijk. Ook hier bieden de glas-in-lood vensters een prachtig beeld op de geschiedenis, bijbelvertellingen en astrologie. En bekijk ook het labyrinth in het centrum van het schip. De beelden aan de buitenzijde laten zien dat ook de beeldhouwkunst onderhevig is aan smaakveranderingen. Ook hier neemt Job je mee rondom de kathedraal en kun je binnen op eigen gelegenheid de kerk ontdekken.

's Middags rijden wij door naar Orléans. Deze stad wordt gekenmerkt door de gotische kathedraal waarvan de oudste delen in de 13e en 14e eeuw zijn gebouwd. De kathedraal werd door enkele Hugenoten opgeblazen in 1568 terwijl het Franse leger voor de poorten van de stad stond. In 1601 startte de herbouw met de eerste steenlegging door koning Henry IV en koningin Maria de Medici. In 1862 werd de bouw afgerond en de kerk tot monument verklaard. Orléans is ook verbonden aan het verhaal van Jeanne d'Arc, die wij ook tegenkomen in Reims. In 1429 ontzette Jeanne met haar leger de stad van een belegering door de Engelsen en bezocht de toenmalige kathedraal.

Aan het einde van de dag reizen wij terug naar Parijs. (ca 300 km)

Dag 3: Parijs
Vandaag gaan wij voor een dagtocht naar Parijs. We beginnen met een bezoek aan de kathedrale basiliek St Denis in de gelijknamige buitenwijk van Parijs. Dit is de koninklijke grafkerk van de Franse vorsten en ook de kerk waar de Gotiek mee begonnen is. De witte buitenmuren stralen ons tegemoet en nodigen ons uit om ons te verwonderen aan de vele grafmonumenten binnen. Het gebouw zelf laat de onderdelen zien van de vroege gotiek en de rayonante gotiek met haar grote vensters. 

Na deze kerk reizen wij door naar het centrum van de stad. Hier op het Île de la Cité bezoeken wij Saint Chapelle en de buitenzijde van de Notre Dame. Saint Chapelle is de oude hofkapel van het koninklijke paleis dat op dit eiland gelegen was. Omdat de koning de doornenkroon van Christus als relikwie ontvangen had, wilde hij deze een passend onderkomen geven. De Saint Chapelle schittert binnen met gekleurd licht dankzij de enorme glas-in-lood vensters, dat wordt versterkt door het hoge blauwe plafond versiert met de Franse lelies.

Na Saint Chapelle wandelen wij naar de Notre Dame, waar Job de westgevel toelicht. In de middag brengen wij een bezoek aan Musée de Cluny. Na een twee jaar durende verbouwing is dit museum vanaf de lente van 2022 weer geopend voor publiek. De collectie is gehuisvest in het voormalige stadsklooster van Cluny, de grootste en machtigste kloosterorde van Frankrijk. Het museum is gewijd aan de middeleeuwse kunst met bijzonder beeldhouwwerk, boekverluchtingen en wandtapijten. (ca 50 km)

Dag 4: Château Vincennes en Reims

In de ochtend verlaten wij ons hotel om een laatste bezoek aan Parijs te brengen. We beginnen onze ochtend bij Château Vincennes aan de rand van het huidige stadscentrum. Het kasteel is opgebouwd rondom de 52 meter hoge donjon uit 1337. Oorspronkelijk vormde het complex een jachthuis voor de Franse koningen en werd gedurende de eeuwen steeds verder uitgebreid en tot een koninklijk verblijf omgebouwd. Zowel de toren en de omwalling uit 1410 hebben gotische kenmerken.

Na Vincennes verlaten wij Parijs definitief en reizen we verder naar Reims. Hier bezoeken wij de kathedraal van de stad, waar vroeger de Franse koningen gekroond werden. Juist deze kroningen waren de reden waarom de kerk zowel binnen als buiten rijkelijk is versierd met veel verwijzingen naar de kroning en de Franse koningen. Job neemt je ook hier mee rondom de kerk en je kunt op eigen gelegenheid de kerk binnen bezoeken.

Onze laatste overnachting brengen wij door in Reims. (ca 150 km)

Dag 5: Terugreis naar Nederland en de kathedraal van Laon

In de ochtend vertrekken wij op weg naar Nederland. Tussendoor bezoeken wij Laon met haar kathedraal. Deze kathedraal is de enige grote gotische kerk die gebouwd is op initiatief van de burgerij. Laon werd gelijktijdig gebouwd met de Notre Dame in Parijs en kan haast niet meer van haar tijdgenoot verschillen. De vijf grote torens zijn van veraf al te zien, de voorgevel kent veel verspringingen en de platte muur achter het koor is eerder Engels dan Frans. Met Laon krijgen wij een mooi beeld hoe divers de Gotiek in de uitvoering is geworden.

Na Laon reizen wij door naar Nederland om iedereen in de vroege avond thuis te brengen. (ca 485 km)

Veilig op reis

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je vóór 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

(Op een tablet of mobiele telefoon is de onderstaande tabel te schuiven van links naar rechts)

Vertrekdatum Reisduur Status Prijs p.p. 
Dinsdag 9 augustus 2022  5 dagen Volgeboekt €749

Voor een 1-persoonskamer geldt een toeslag van €200,00 per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

De opstapplaatsen voor deze reis zijn:
Amersfoort | vertrek 08.30 uur station NS
Tourbushalte, hoek B.Wuytierslaan/Stationsplein
Breda| vertrek 10.00 uur Station NS Breda-Prinsenbeek (130 meter)
Parkeerterrein Hoge Mosten

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR. 

Inbegrepen

 • Interactieve live online voorbereidende lezing over de Gotiek.
 • Vervoerskosten in een Comfort Class Touringcar
 • 4 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Entreegeld voor Château Vincennes en Museé de Cluny
 • Entreegelden tot de kerken Saint Chapelle, Saint Denis
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • Audiotour
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen:

 • Kosten voor diners en lunch onderweg
 • Overige entreegelden en kosten voor openbaar vervoer in de steden, ca 25 euro
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per adres (verplicht)
 • Reserveringskosten € 20,00 per boeking
 • SGR-bijdrage, € 5,- per persoon per boeking (verplicht)

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 30 deelnemers

Annuleren

De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Hotels

Tijdens deze reis verblijven wij 3 nachten in Parijs en 1 nacht in Reims. Bij deze voor onze hotels hebben wij rekening gehouden met een rustige ligging in de stad, een centrale ligging nabij metro-haltes of het centrum en nabij restaurants. De hotels zijn de volgenden (wijzigingen voorbehouden):

Parijs:

Ibis Paris Tour Eiffel Cambronne 15ème, 2 Rue Cambronne, 75015 Paris, Frankrijk
https://all.accor.com/hotel/1400/index.nl.shtml?utm_campaign=seo+maps&utm_medium=seo+maps&utm_source=google+Maps

Reims:

Campanile Reims Centre  - Cathédrale
https://reims-centre-cathedrale.campanile.com/en-us/

Jouw gids en reisleider

De Gotiek is een bijzondere kunst en architectuurperiode waarin Frankrijk een eigen gezicht krijgt. Elk beeld en elke kerk vertelt een stukje geschiedenis, Bijbels verhaal en een kunsthistorische ontwikkeling.  Er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij de taken hebben opgesplitst. Drs. Job Gerlings (rechts op de foto) als jouw architectuur- en kunsthistorische gids en Ralph Kaper (links op de foto) als de organisatorische reisleider. Zo kunnen wij beiden ons richten op ons werk en heb jij een zo ontspannen en informatief mogelijke reis.

En het grote voordeel is, bij calamiteiten kunnen wij ons splitsen en zorgen dat alles soepel blijft verlopen. We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Afbeeldingsbronnen:
Château Vincennes: ignis via Wikipedia
Kathedraal van Orléans: Fab5669 via Wikipedia

Overige foto's: copyright bij KaperGerlings Instituut