Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Vetrekdata: dinsdag 17 augustus 2021 tot en met zaterdag 21 augustus 2021

Reissom: volgt

5-daagse busreis, inclusief vervoer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en Nederlandstalige begeleiding.

Inschrijven nog niet mogelijk

Het île de France, de regio rondom Parijs, is het hart van de Franse gotiek. De verscheidende kathedralen schitteren in formaat, buitengewone beeldende kunst en serene rust. Met deze reis ontdek je de bijzondere kerken, unieke kunst en een prachtig deel van Frankrijk.

In samenwerking met

Lees verder hieronder

De Gotiek is een bijzondere kunst en architectuurperiode waarin Frankrijk een eigen gezicht krijgt. Elk beeld en elke kerk vertelt een stukje geschiedenis, Bijbels verhaal en een kunsthistorische ontwikkeling.  Er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij samen jouw graag mee op pad nemen. Job Gerlings (links op de foto) als jouw architectuurgids en Dianne Timmerman (rechts op de foto) als jouw beelende kunstgids. En samen verzorgen wij de reisbegeleiding.

Lees verder hieronder

Inhoud

In de periode tussen 1130 en 1280 werden de belangrijkste Gotische kathedralen van Frankrijk gebouwd in en rondom het Île de France. Deze periode vormde de basis voor de Gotische bouwstijl door geheel Europa met onder meer de Keulse  en Utrechtse domkerken als latere bouwwerken.

Met deze busreis bezoeken we 8 van deze kerken en kapellen, aangevuld met Musée de Cluny en het Chateau Fontaineblue.

Vast en facultatief programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken. En we willen ook dat je zoveel mogelijk uit deze reis kunt halen. Daarom hebben wij een programma samengesteld, waarin je naast de vele bezoeken, 's avonds ook kunt ontspannen in Amiens, Chartres en Reims. En dankzij de bus, hebben wij ook rustmomenten tussen de bezoeken door. 
Voor wie wil organiseren wij elke avond een mogelijkheid om samen te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken (ook op eigen kosten) ter afsluiting van de dag. Zo kunnen we samen op verhaal te komen. Natuurlijk kun je ook zelfstandig dineren of de stad verkennen.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: Busreis naar Frankrijk, bezoek aan de kathedraal van Amiens
Vertrek met de bus vanuit Nederland (7:00 uur Hoogeveen, 9:00 uur Amersfoort, 10:00 uur Breda). Je vertrekt vroeg vanuit Nederland naar Frankrijk, waar wij op deze eerste dag direct de Kathedraal van Amiens bezoeken en ook in deze stad blijven wij overnachten.

De kathedraal van Amiens is het hoogtepunt van de Franse Gotiek. Alle kunstvormen smelten hier samen tot een unieke kathedraal die in de eeuwen daarna wordt nagebootst met de kathedralen in Tournai /Doornik, Keulen en Utrecht. De beeldhouwwerken aan de buitengevels vertellen de vele bijbelse verhalen, terwijl de glas-in-lood vensters binnen ook de geschiedenis en astrologie zichtbaar maken. 

Dag 2: Kathedralen van Beauvais en Chartres
In de ochtend vertrekken wij uit Amiens naar onze nieuwe overnachtingsplaats Chartres. Maar eerst maken we een tussenstop bij de kathedraal van Beauvais. Nadat de bouwers in Amiens een hoogte bereikten van 42 meter, wilde men in Beauvais daaroverheen en werd het kerkkoor gebouwd met een hoogte van 43 meter. Helaas was de ondergrond en de constructie niet sterk genoeg om het gewicht van dit gebouw te dragen en bleef de bouw steken bij het kerkkoor en de transcepten. Omdat rondom 1500 de koning alsnog de kerk wilde afbouwen, dat opnieuw niet lukte, vinden wij hier een paar prachtige voorbeelden van de flamboyante gotiek. Daarnaast staat een deel van de oude romaanse kerk nog overeind, waardoor je een perfect beeld krijgt van de enorme maatverschillen tussen de romaanse en gotische kathedralen.

In de middag komen wij aan in Chartes. Hier bezoeken wij de kathedraal van de stad. Naast Amiens is de kathedraal van Chartres de meest complete kathedraal van Frankrijk. Begonnen als romaanse kerk werd als snel overgeschakeld naar de gotische bouwstijl. Chartres biedt daardoor een prachtig overzicht in de verschillende smaken die in de loop der jaren steeds verfijnder werd. Ook hier bieden de glas-in-lood vensters een prachtig beeld op de geschiedenis, bijbelvertellingen en astrologie. En bekijk ook het labyrinth in het centrum van het schip.

's Avonds overnachten wij in Chartres.

Dag 3: Parijs
Vandaag gaan wij voor een dagtocht naar Parijs. We beginnen met een bezoek aan de kathedrale basiliek St Denis in de gelijknamige buitenwijk van Parijs. Dit is de koninklijke grafkerk van de Franse vorsten en ook de kerk waar de Gotiek mee begonnen is. De witte buitenmuren stralen ons tegemoet en nodigen ons uit om ons te verwonderen aan de vele grafmonumenten binnen. Het gebouw zelf laat de onderdelen zien van de vroege gotiek en de rayonante gotiek met haar grote vensters. 

Na deze kerk reizen wij door naar het centrum van de stad. Hier op het Île de la Cité bezoeken wij Saint Chapelle en de buitenzijde van de Notre Dame. Saint Chapelle is de oude hofkapel van het koninklijke paleis dat op dit eiland gelegen was. Omdat de koning de doornenkroon van Christus als relikwie ontvangen had, wilde hij deze een passend onderkomen geven. De Saint Chapelle schittert binnen met gekleurd licht dankzij de enorme glas-in-lood vensters, dat wordt versterkt door het hoge blauwe plafond versiert met de Franse lelies.

Na Saint Chapelle maken wij een wandeling rondom de Notre Dame. In de namiddag reizen wij terug naar Chartres.

Dag 4: Chateau Fontainebleau en Reims

Wij verlaten Chartres deze dag en zetten onze reis voort door het Île de France. Op weg naar Reims maken wij een tussenstop bij Chateau Fontainebleau. Hier kun je op eigen gelegenheid het Renaissance kasteel bezoeken. Fontainebleau werd in dezelfde periode gebouwd wanneer de kathedraal van Beauvais zijn flamboyante rozetvensters krijgt boven de noordelijke en zuidelijke ingangen. Terwijl bij Beauvais de Gotiek nog bloeit, vinden wij in Fontainebleau de eerste invloeden van de Italiaanse Renaissance. Ontwerpen van de Italiaanse architect Serlio sierden de buitenkant terwijl Rosso Fiorentino en Francesco Primaticcio het interieur onder handen namen. Ook vinden we sporen van Lodewijk XV en Napoleon terug in dit grootse jachtslot.

Na Fontainebleau reizen we verder naar Reims. Hier bezoeken wij de kathedraal van de stad, waar vroeger de Franse koningen gekroond werden. Juist deze kroningen waren de reden waarom de kerk zowel binnen als buiten rijkelijk is versierd met veel verwijzigingen naar de kroning en de Franse koningen.

Onze laatste overnachting brengen wij door in Reims.

Dag 6: Terugreis naar Nederland en de kathedraal van Laon

In de ochtend vertrekken wij op weg naar Nederland. Tussendoor bezoeken wij Laon met haar kathedraal. Deze kathedraal is de enige grote gotische kerk die gebouwd is op initiatief van de burgerij. Laon werd gelijktijdig gebouwd met de Notre Dame in Parijs en kan haast niet meer van haar tijdgenoot verschillen. De vijf grote torens zijn van veraf al te zien, de voorgevel kent veel verspringingen en de platte muur achter het koor is eerder Engels dan Frans. Met Laon krijgen wij een mooi beeld hoe divers de Gotiek in de uitvoering is geworden.

Na Laon reizen wij door naar Nederland om iedereen in de vroege avond thuis te brengen.

Veilig op reis

2020 heeft laten zien hoe snel reizen moeilijker wordt en dat een ongemak in een onzichtbaar hoekje kan zitten. Daarom doen wij er samen met onze vaste reispartner SRC Reizen alles aan om onze reizen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Door onze samenwerking met SRC Reizen vinden al onze reizen en jouw boeking plaats via SRC Reizen. Daarmee ben je verzekerd via de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) en de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Bovendien heeft SRC Reizen jaren ervaring met het organiseren van bus- en vliegreizen over de gehele wereld en weet in het geval van nood snel te handelen.

Daarnaast houden wij rekening met de overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID19. Dat betekent dat een reis mogelijk aangepast moet worden aan lokale of nationale beperkingen in het land van bestemming. Of dat een reis niet door kan gaan door restrictie op de plaats van bestemming of door Nederland ingesteld.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p. 
Dinsdag 17 augustus 5 dagen Boekbaar € ntb

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR. 

Inbegrepen

 • Vervoerskosten in een Comfort Class Touringcar
 • 4 overnachtingen op een 2-persoonskamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • Entreegelden voor de genoemde kerken, Chateau Fontaineblue en Musée de Cluny 

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea die niet in het programma zijn opgenomen
 • Kosten voor diners en lunch onderweg
 • Kosten voor openbaar vervoer in de steden
 • Calamiteitenfonds € 2,50 per adres
 • Administratie kosten € 20,00 per adres
 • Toeslag voor een 1-persoonskamer a € 265,- per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 30 deelnemers

Annuleren

De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging. Nadat het minimum aantal deelnemers van 15 is bereikt, worden de facturen verstuurd.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Jouw gids en reisleider

De Gotiek is een bijzondere kunst en architectuurperiode waarin Frankrijk een eigen gezicht krijgt. Elk beeld en elke kerk vertelt een stukje geschiedenis, Bijbels verhaal en een kunsthistorische ontwikkeling.  Er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij samen jouw graag mee op pad nemen. Job Gerlings (links op de foto) als jouw architectuurgids en Dianne Timmerman (rechts op de foto) als jouw beelende kunstgids. 

En samen verzorgen wij de reisbegeleiding en de organisatorische zaken als restaurants, entrees, hotelverblijf enzovoort. Het grote voordeel is, bij calamiteiten kunnen wij ons splitsen om te zorgen dat alles soepel blijft verlopen. 
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons