Vetrekdata: woensdag 20 juli 2022 tot en met zondag 24 juli 2022 VOLGEBOEKT

Reissom: vanaf € 789,00 per persoon

5-daagse reis, inclusief treinreis naar Berlijn, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en 5-daagse ov-kaart.

Status: Boekbaar

Lees verder hieronder

Berlijn is een van de meest kunstzinnige en bruisende steden van Europa. De grote hoeveelheid aan kunstenaars, galeries, eigentijdse kunstmusea en private collecties is enorm. Een bezoek aan deze stad en de vele collecties mag niet missen in jouw reisprogramma voor eigentijdse kunst.

In samenwerking met

Deze reis wordt verzorgd door SRC Reizen i.s.m. KaperGerlings Instituut. Daardoor valt deze reis onder de ANVR, de SGR en de boekingsvoorwaarden van SRC Reizen.

Lees verder hieronder

Berlijn verbaast ons iedere keer. Deze prachtige stad heeft zoveel te bieden met de kunst, architectuur en bijzondere geschiedenis die hier op straat te vinden is. Wij, Job Gerlings (rechts op de foto) en Ralph Kaper (links op de foto) zijn jouw reisleiders. Job is gespecialiseerd in de hedendaagse kunst en kunstmanifestaties en begeleidt de reis inhoudelijk en Ralph begeleidt de reis organisatorisch. We zorgen voor een goede groepscohesie en -sfeer. Je mag iedere avond mee eten en borrelen. Dus ook heel geschikt voor iedereen die alleen reist.

Lees verder hieronder

Inhoud

In 2022 vindt de 12e editie van de Berlijnse kunstbiënnale plaatst. Met de start van deze manifestatie in 1998 werd de leidende rol van Berlijn binnen de internationale hedendaagse kunstwereld definitief bevestigd. De stad bruist en huisvest vele kunstenaars die internationaal naam hebben gemaakt. Daarnaast kent de Duitse hoofdstad meerdere unieke private kunstcollecties die je één keer in je leven bezocht moet hebben. Een goede reden om Berlijn te bezoeken met een rijk programma aan privé collecties, galeries, musea en de 12e kunstbiënnale voor hedendaagse kunst. Ga je mee op deze reis naar de hedendaagse kunst in Berlijn?

Met de val van de Berlijnse Muur in 1989 brak een bloeiperiode aan voor de Duitse hoofdstad. De goedkope woningen, vele beschikbare loodsen, winkels en fabrieken en de grootschalige investeringen in de wederopbouw van de stad trok een enorme groep kunstenaars aan. Berlijn groeide uit tot een van de bepalende hoofdsteden binnen de eigentijdse kunstwereld.

Nu, 32 jaar na de val, is de kunstsector in Berlijn volwassen geworden. De eerder vervallen locaties zijn nu unieke expositielocaties geworden en de kunstcollecties bevatten menig grote namen in de kunstwereld. De Hamburger Bahnhof kan zich meten met het MoMa in New York, het Martin-Gropius-Bau behoort tot de avantgarde in de museumwereld en de Berlijnse kunstbiënnale staat in het rijtje met de Documenta en de kunstbiënnales van onder meer Venetië, Sao Paolo, New York en Gwangju (Zuid-Korea). Daarnaast hebben meerdere private verzamelaars hun collectie geschikt gemaakt voor een uniek bezoek. Tijd om in de Berlijnse kunstwereld te duiken.

Programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken, ondanks alle mogelijke maatregelen waaraan wij ons moeten houden in Berlijn. Daarom is het programma zo opgezet dat we de afstanden in de stad zowel te voet of het openbaar vervoer kunnen overbruggen. We proberen in het gevulde programma voldoende tijd vrij te houden voor een moment voor jezelf. Voel je vrij om een onderdeel over te slaan als je iets anders wilt bezoeken.
Daarnaast is het leuk en prettig om 's avonds op verhaal te komen. Wij organiseren elke avond de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken ter afsluiting van de dag. Ook dit is vrijblijvend.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, Treinreis naar Berlijn en wandeling door het centrum van Berlijn:
Met de trein reis je op eigen gelegenheid naar Berlijn. In de middag ontmoet je Job en Ralph bij het hotel. Nadat iedereen is ingecheckt maken we onze eerste stadswandeling door de Duitse hoofdstad. De wandeling brengt ons via de Friedrichstrasse naar Unter den Linden en de Brandenburger Tor. Langs het regeringscentrum van Duitsland met de Reichstag en de belangrijkste parlementsgebouwen in de bocht van de Spree keren we terug naar ons hotel. (ca. 600 km)

Dag 2, Berlijnse kunstbiënnale en Sammlung Hoffmann.
Vandaag bezoeken wij het eerste deel van de Berlijnse kunstbiënnale. Curator Kader Attia richt met zijn werk op reparatie. Repareren is in de ogen van Attia zowel een vorm van weerstand als een manier voor de samenleving of een object om de geschiedenis en identiteit  opnieuw te formuleren. In eerdere exposities stond het thema van sociale en culturele reparatie en dekolonisatie centraal.

Deze dag starten wij met een bezoek aan KW Institut für Zeitgenössische Kunst, de hoofdlocatie van deze biënnale. Deze locatie is op loopafstand van ons hotel gelegen. In de middag wandelen wij naar de Sammlung Hoffmann, waar wij deze privé collectie bezoeken. Het echtpaar Hoffmann verzamelde vanaf de jaren ’60 werken van dierbare kunstenaars. Na de val van de muur wilden zij een bijdrage leveren aan de nieuwe culturele dynamiek met een openbare kunstcollectie. Nadat dit project helaas strandde, besloten zij om hun eigen collectie te presenteren. Hiervoor kochten zij een oude naaimachinefabriek aan de Sophienstrasse. Sinds 1994 is hun private collectie op afspraak te bezoeken. In 2018 heeft Erika Hoffmann de collectie gedoneerd aan Staatlichen Kunstsammlungen Dresden. Vooralsnog kunnen wij deze collectie nog op de oorspronkelijke plek in Berlijn bezoeken.
Na ons bezoek aan deze verzameling wandelen wij terug naar ons hotel. (ca. 3 km)

Dag 3: Martin-Gropius-Bau, Feuerle Collectie en König Galerie
De ochtend starten wij met het openbaar vervoer naar Martin-Gropius-Bau. Dit instituut voor moderne en eigentijdse kunst onderhoudt een actief programma met kunstenaars 'in residence'. Deze kunstenaars krijgen een budget om specifiek voor het museum te werken aan een complete solo expositie. Wij bezoeken een van deze solo exposities (kunstenaar en tentoonstelling zijn nog onbekend).
Vervolgens brengen wij 's middags een bezoek aan de private Feuerle Collectie. Deze collectie is in 2016 opengesteld door Désiré Feuerle en Sara Puig. De collectie is ondergebracht in een voormalige telecommunicatiebunker. Met hun collectie willen de eigenaren een dialoog openen tussen verschillende kunstvormen. Deze unieke combinatie van oude Chinese en Khmer kunst, aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars zorgt voor een hernieuwde kijk op de oude kunst.
Onze dag sluiten wij af bij één van de grootste galeries van Berlijn, de König Galerie. Deze verzameling vertegenwoordigt vooral jonge en opkomende kunstenaars en presenteert hun werk in een voormalige brutalistische kerk uit de jaren '60. In tegenstelling tot de andere locaties gaan expositie en verkoop bij de König Galerie samen.
Na onze bezoek aan de König Galerie reizen wij terug naar ons hotel. (ca. 9 km)

Dag 4: Hamburger Bahnhof en Boros Collectie
Met de metro maken wij een korte rit naar het Hamburger Bahnhof. Dit voormalige treinstation is nu een museum voor eigentijdse kunst vanaf 1960 tot en met nu. De collectie omvat werken van onder andere Pipilotti Rist, Bill Viola, Joseph Beuys, Roy Liechtenstein, Dan Graham, Cindy Sherman, Stan Douglas, Marcel Broodthaers, Aernout Mik en vele anderen.
In de namiddag bezoeken wij de Boros Collectie, gelegen achter ons hotel. In 2003 kochten Karen en Christian Boros deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog voor hun appartement (op het dak) en als expositieruimte voor hun collectie eigentijdse kunst. Deze beroemde privé verzameling telt een groot aantal kunstwerken van grote namen, waaruit de eigenaren telkens een selectie van werken presenteren. Ons bezoek aan de Boros Collectie vindt plaats in de vorm van een privé rondleiding van 1,5 uur met een Engelstalige gids. (ca. 2 km)

Dag 5: Vrije ochtend en terugreis naar Nederland
Vandaag reizen wij terug naar Nederland. Voordat wij afscheid nemen van elkaar, heb je nog een vrije ochtend in de Duitse hoofdstad. Je hebt ruim de tijd om één van de musea op het nabijgelegen Museuminseln of het Joods Historisch Museum te bezoeken. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een ontspannen fietstocht door de stad. In de middag nemen we afscheid van deze bijzondere stad en reis je met de trein terug naar Nederland. (ca. 600 km)

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist.

Veilig reizen

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je vóór 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

(Op een tablet of mobiele telefoon is de onderstaande tabel te schuiven van links naar rechts)

Vertrekdatum Reisduur Status Prijs p.p.  
Woensdag 20 juli 2022 5 dagen VOLGEBOEKT € 789,00  

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € 200,00 per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Deze reis kun je ook boeken zonder de treinreis. Je ontvangt dan een korting op de reissom. Als je de reis zonder de treinreis boekt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de aansluiting bij de groep. Voor vragen en boeken zonder treinreis kun je contact opnemen met SRC Reizen via 050 – 3 123 123.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR.

Inbegrepen:

 • De treinreis van Amersfoort naar Berlijn en terug
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • 2-uur durende live online lezing over de Berlijnse kunstbiënnale en de private kunstcollecties vooraf aan de reis (terugkijken mogelijk)
 • 5-daagse OV kaart in Berlijn
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot de genoemde collecties, de Biënnale en genoemde musea (ca. 100 euro per persoon)
 • Kosten voor diners en lunch
 • Tips voor lokale gidsen
 • Calamiteitenfonds/SGR bijdrage € 7,50 (verplicht)
 • Reserveringskosten € 20,00 per boeking
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer à € 200,00 per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 30 deelnemers

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je reist met de trein van Amersfoort naar Berlijn Hauptbahnhof en terug. Vanaf Berlin Hauptbahnhof is het een 15 minuten lopen naar het hotel of met de S-Bahn naar Friedrichstrasse Bahnhof om vandaar in 3 minuten naar het hotel te lopen.

Treintijden onder voorbehoud

Trein Treinnummer Treintijden
Amersfoort - Berlin Hauptbahnhof    09:44 - 15:22 uur 
Berlin Hauptbahnhof - Amersfoort   14.34 - 21:00 uur

 

Jouw hotel, onder voorbehoud:
Je verblijft in Hotel Leonardo Berlin Mitte. Dit hotel is centraal gelegen aan de Spree nabij het openbaarvervoersknooppunt Friedrichstrasse Bahnhof. Ook liggen nabij het hotel meerdere restaurants en bars met ieder een eigen internationale kaart. De belangrijkste te bezoeken locaties in Berlijn liggen op loopafstand of zijn in enkele minuten met het openbaar vervoer te bereiken.

Bekijk hier de website van hotel

Jouw gids en reisleider

Berlijn blijft ons steeds verbazen én inspireren. De stad is een hotspot voor de creatieve wereld en is nog steeds aan het opbouwen na de val van de Berlijnse Muur in 1989. De creativiteit alsook de zeer ontspannen en open sfeer in de stad maakt dat wij hier graag terugkomen. Wij gaan beiden mee, Job Gerlings (links boven op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts boven op de foto) als jouw reisleider. Daardoor kan Job zich volledig op de inhoud richten en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.
Job is kunsthistoricus en neemt je mee door Berlijn. Hij verzorgt een voorbereidende live online lezing over de kunstbiënnale van Berlijn. Gedurende de reis geeft hij toelichting op de te bezichtigen collecties.
Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, openbaar vervoerskaarten, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie.
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Afbeeldingenbron:
Achtergrondfoto: Nikolaus Bader via Pixabay
Foto St Agnes Kirche in Berlijn: Harald Rossa via Wikipedia
Expositie „Issie Energie“, Isa Genzken in König Galerie: Gunnar Klack via Flickr
Boros Collection, Bunker Berlin: Jean-Pierre Dalbéra via Flickr
Berlijn luchtfoto met Spree, Dom en Fernsehturm: andre_berlin via Pixabay
Hamburger Bahnhof Museum, overzichtsfoto: Olivier Bruchez via Flickr

Overige foto's hebben copyright onder KaperGerlings Instituut.