Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Reisdata: donderdag 27 oktober 2022 - maandag 31 oktober 2022

Reissom: vanaf € 798,00 per persoon

5-daagse reis, inclusief vlucht, transfer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel, 3-daagse ov-kaart, live online lezing en Nederlandstalige begeleiding.

Status: boekbaar

Deze reis wordt verzorgd door SRC Reizen i.s.m. KaperGerlings Instituut. Daardoor valt deze reis onder de ANVR, de SGR en de boekingsvoorwaarden van SRC Reizen.

Lees verder hieronder

In 2022 wordt de 16e kunstbiënnale in Lyon georganiseerd. Een mooie aanleiding om deze historisch en cultureel rijke stad te bezoeken!

In samenwerking met

Lees verder hieronder

Lyon verrast ons ieder keer weer met haar ontspannen sfeer, rijke geschiedenis en unieke culturele aanbod. Daarom gaan wij, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider samen met jou mee naar Lyon. Job zorgt dat jij inhoudelijk gevoed wordt en Ralph pakt de reisorganisatie op. Een soepele combinatie.

Lees verder hieronder

Inhoud

In het najaar van 2022 wordt de 16e kunstbiënnale van Lyon georganiseerd. Deze grote kunsttentoonstelling heeft deze editie de titel Manifest voor Kwetsbaarheid (Le manifeste de la fragilité) en staat onderleiding van het curatoren duo Sam Bardaouil en Till Fellrath. Met deze expositie willen de curatoren aandacht vragen voor kwetsbaarheid als kern van een herstellend verzet die wordt aangemoedigd door het verleden, reageert op het heden en klaar is voor de toekomst. Makkelijker gezegd, hoe zou onze wereld eruit zien als wij kwetsbaarheid niet als een zwakte zien, maar juist als het fundament voor empowerment.

Kwetsbaarheid is niet cultuur, ras, leeftijd, sekse, gender of tijd gebonden. Daarom streven de curatoren naar een zo inclusief mogelijke biënnale met werk en participatie uit alle groepen die zijn kunnen bereiken. Met bruiklenen uit vele gerenommeerde kunstinstellingen zoals het Metropolitan Museum of Art in New York, het Louvre Abu Dhabi, de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, en veel uit Lyon’s grote culturele instellingen zoals het Musée des Beaux Arts, het Lugdunum Musée et Théàtres Romain, het Musée des Confluences en Gadagne.

Naast deze biënnale heeft Lyon veel meer te bieden. Wij bezoeken daarom ook het historische centrum van de stad met de gotische kathedraal, de 19e-eeuwse basiliek, het barokke Place Bellecourt, de Romeinse theaters en het nabij gelegen klooster Couvent de la Tourette ontworpen door Le Corbusier. 's Avonds genieten wij van rijke aanbod aan restaurants en het ontspannen avondleven in deze tweede stad van Frankrijk.

Programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken. Gedurende elke dag proberen wij voldoende tijd vrij te maken voor een eigen programma in Lyon. De stad biedt veel mogelijkheden om je te vermaken, zoals verschillende musea, parken, winkelgebieden en restaurants.  
Daarnaast is het leuk en prettig om 's avonds op verhaal te komen. Wij organiseren elke avond de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken ter afsluiting van de dag. Ook dit is vrijblijvend.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1, Vliegreis naar Lyon en historische stadswandeling:
Je vliegt in de ochtend vanaf Schiphol naar Lyon, waar wij jou opwachten op het vliegveld. Met een bus worden wij naar ons hotel gebracht.

In de middag starten wij met een wandeling door het historische centrum van Lyon. Via het Place Bellecourt wandelen wij naar de middeleeuwse stad met de gotische kathedraal. Vervolgens nemen wij de kabelbaan de berg op, zodat wij daar de 19-eeuwse basiliek Notre-Dame de Fourvière kunnen bezoeken. Om daarna al wandelend de berg af te dalen langs de twee Romeinse amfitheaters.

Dag 2, Biënnale van Lyon en Institute d'Art Contemporain:
De ochtend reizen wij met de tram naar de hoofdlocatie van de Biënnale van Lyon in de Fagor fabriek. Hier start deze grote expositie onder de naam Manifesto of Fragility. De curatoren plaatsen fragiliteit in het hart van een herstellende vorm van verzet die wordt aangemoedigd door het verleden, reageert op het heden en klaar is voor de toekomst. De combinatie van deze tijdslagen resulteert in een tentoonstelling waarin eigentijdse kunst samen opgaat met oudere kunstwerken uit gerenomeerde instellingen zoals het Metropolitan Museum of Art in New York, het Louvre Abu Dhabi, de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, en veel uit Lyon’s grote culturele instellingen zoals het Musée des Beaux Arts, het Lugdunum Musée et Théàtres Romain, het Musée des Confluences en Gadagne.

In de middag bezoeken wij het Institute d'art Contemporain de Villeurbanne. Hier worden veel jonge kunstenaars geëxposeerd en het instituut plaatst zich met lezingen, colleges en interviews in het hart van Frankrijks eigentijdse kunstwereld.

Dag 3: Bezoek aan MAC Lyon en Fondation Bullukain
Vandaag brengen wij een bezoek aan het MAC Lyon. Dit museum voor eigentijdse kunst (MAC =  Musée d'art Contemporain) is te vergelijken met de Nederlandse musea als De Pont in Tilburg, Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gedurende de biënnale is dit een van de locaties van de biënnale. De curatoren hebben het gehele gebouw overgenomen en presenteren hier het tweede deel van hun manifest.

In de middag bezoeken wij een paar programmaonderdelen van de biënnale die in de binnenstad plaatsvinden zoals het Fondation Bullukian aan het Place Bellecourt.

Dag 4: Couvent de la Tourrette en Musée des Confluences
In de ochtend vertrekken wij met de regionale trein naar het Couvent de la Tourette. Vanaf het treinstation wandelen wij over een afstand van 2,2 km de berg op (137 meter omhoog) naar het kloostercomplex dat ontworpen is door Le Corbusier. Dit bijzondere complex uit 1959 is een van zijn laatste ontwerpen en is nog steeds bewoont door de monniken. Het betonnen gebouw is een baken van orde en regelmaat. Gedurende de biënnale organiseert de gemeenschap hier een expositie met werk van een gerenommeerde kunstenaar (de kunstenaar voor 2022 is nog onbekend).

Rond de lunch wandelen wij weer terug naar het station (bergafwaarts) om vervolgens weer naar Lyon af te reizen. 's Middag bezoeken wij het Musée de Confluences. Dit unieke gebouw ontworpen door het Weense kantoor CoopHimmel(b)lau is gelegen op het puntje waar de Saône en de Rhône samenstromen. Naast de vaste etnografische en natuurwetenschappelijke tentoonstellingen organiseert het museum vele tijdelijke exposities op het kruispunt tussen geschiedenis, cultuur, natuur, etnografie en kunst.

Dag 5: Vrije ochtend en terugreis naar Nederland
Op deze laatste dag ben je vrij om het ochtendprogramma, tot aan de transfer naar de luchthaven, zelf in te vullen. Ons hotel ligt nabij het winkelkwartier van Lyon voor een leuke souvenir of je maakt een wandeling door de recent gerenoveerde wijk Perrache tussen de Saône en de Rhône. Aan het einde van de ochtend worden we naar de luchthaven van Lyon gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.

Veilig reizen

Om veilig en zeker te reizen hebben wij enkele vaste gedragsregels waaraan iedereen die meereist zich houdt. Deze regels zijn simpel en helder:

 • We volgen overal de regels rondom de COVID19 maatregelen die door de lokale overheden zijn vastgesteld
 • Iederen neemt voldoende mondkapjes mee en ontsmettingsmiddel (denk aan handalcohol)
 • Iedereen houdt gepaste afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar (tenzij je tot eenzelfde huishouden behoort). Iets dat wij kunnen handhaven dankzij de audiosets die meegaan op reis.
 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis. 

Onze reispartner SRC Reizen heeft daarnaast enkele reisvoorwaarden toegevoegd aan haar bestaande pakket, om ook het boeken met zo min mogelijk risico te laten verlopen. Deze actievoorwaarden zijn gelden als je vóór 1 april 2021 je inschrijft voor deelname aan een reis.

Lees alles over de actievoorwaarden van SRC Reizen via deze link.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p. 
Donderdag 27 oktober 2022 5 dagen Boekbaar € 798,00

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € 121,00 per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR en de SGR. 

Inbegrepen:

 • De vluchten tussen Amsterdam Schiphol en Lyon en terug
 • Luchthavenbelastingen en heffingen
 • Transfers van het vliegveld naar het hotel en vice versa
 • 4 Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • Openbaarvervoerskosten in Lyon op basis van een 3-daagse ticket.
 • Treinretour Perrache - Gare de l‘Arbresle
 • Live online lezing over de Biënnale van Lyon
 • Audiosysteem

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden (ca. 35 euro per persoon)
 • Toeslag ruimbagage bij KLM
 • Kosten voor diners en lunch
 • Fooien
 • Calamiteitenfonds € 2,50 (verplicht)
 • SGR-bijdrage, € 5,- per persoon per boeking (verplicht)
 • Administratie kosten € 20,00 per boeking
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € 121,00 per persoon.

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 30 deelnemers

Extra optie: zonder vlucht
Wil je wel mee naar Lyon maar zonder de vlucht bij KLM, dan is dat zeker een optie. Neem daarvoor dan even contact op met SRC Reizen via 050 – 3 123 123.

Annuleren
De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging. Nadat het minimum aantal deelnemers van 15 is bereikt, worden de facturen verstuurd.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Vervoer

Je vliegt met KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar Lyon en terug. Tussen de luchthaven en jouw hotel in Lyon wordt een transfer geregeld per bus.

Vluchttijden onder voorbehoud

VluchtVluchtnummerVluchttijden
Amsterdam Schiphol - Lyon   11:45 - 13:20 uur
Lyon - Amsterdam Schiphol    14.10 - 15:55 uur

Jouw hotel, onder voorbehoud:

Hotel Ibis Lyon Centre Perrache - Lyon
Het hotel ligt in het hart van Lyon, op het schiereiland Presqu’île, nabij de wijk Confluence. In de directe omgeving van het hotel zijn verschillende restaurants waar je kunt dineren. Binnen vijf minuten wandel je naar Place Bellecour. Ibis Lyon Centre Perrache is gevestigd in een schitterend gebouw in art-decostijl en beschikt over 24-uurs receptie en gezellige bar. De kamers zijn voorzien van airconditioning, parket- of laminaatvloeren en een badkamer met een bad of een douche, een toilet en een föhn. Er is gratis wifi beschikbaar in het gehele hotel.
Bekijk de website van Hotel Ibis Lyon Centre Perrache

Jouw gids en reisleider

Lyon is een grote verrassing, een kleiner Parijs dat veel ontspannender is dan de Franse hoofdstad. Als culinair centrum van Frankrijk liggen de vele restaurants voor het oprapen. Lyon is een bijzondere stad met een oude geschiedenis, rijk aan kunst en cultuur. Wij gaan beiden mee, Job Gerlings (links op de foto) als jouw gids en Ralph Kaper (rechts op de foto) als jouw reisleider. Een soepele combinatie.
Job is kunst- en architectuurhistoricus en neemt je mee door de Biënnale van Lyon en door de historische stad. Hij kan je alles vertellen over de stad, de kunst, de geschiedenis én over de huidige exposities op de Biënnale van Lyon. Ook verzorgt Job de interactieve live online lezing over de 16e kunstbiënnale van Lyon.
Ralph is jouw reisleider en verzorgt alle organisatorische zaken. Hij regelt de restaurants, OV tickets, hotelzaken, entrees en naast het ontzorgen, zorgt hij voor een goede groepssfeer en -cohesie.
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd bij ons aansluiten.

Impressie

Alle foto's zijn gemaakt door KaperGerlings Instituut.

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons