Instituut voor kennis, inspiratie, groei en ontwikkeling

Vetrekdata: voorjaar 2022

Reissom: volgt

6-daagse busreis, inclusief vervoer, logies en ontbijt in 3-sterren hotel en Nederlandstalige begeleiding.

Inschrijven nog niet mogelijk

In het hart van de Bourgogne vind je de rust en schoonheid in de romaanse kerken en kloosters die de regio rijk is.

In samenwerking met:

Lees verder hieronder

De romaanse kerken en kloosters inspireren ons telkens weer. En er is zo veel te vertellen en te zien, dat wij samen jouw graag mee op pad nemen. Job Gerlings (links op de foto) als jouw architectuurgids en Dianne Timmerman (rechts op de foto) als jouw beeldende kunstgids. En samen verzorgen wij de reisbegeleiding.

Lees verder hieronder

Inhoud

In het hart van de Bourgogne tussen de vele wijngaarden liggen de mooiste romaanse kerken en kloosters van Frankrijk. Hier bevinden wij ons in de bakermat van de middeleeuwse kunst en architectuur in Frankrijk. De gebouwen, de beeldhouwkunst en de schilderkunst stonden in teken van de aanbidding van God. Zij stralen een bijzondere rust uit, die alleen met een echt bezoek ervaren kan worden.

Met deze 6-daagse busreis bezoek je de Bourgogne en de belangrijkste Romaanse kerken en abdijen in deze regio. Met de start in Auxerre in het noorden van de regio, zakken we af richting Vézelay en Autun om vervolgens de regio rondom Tournus te bezoeken. In 6 dagen ontdek je de unieke plekjes in de Bourgogne binnen de Romaanse bouw- en kunstperiode.

Vast en facultatief programma

De reis proberen wij zo ontspannen mogelijk te maken. En we willen ook dat je zoveel mogelijk uit deze reis kunt halen. Daarom hebben wij een programma samengesteld, waarin je naast de vele bezoeken, 's avonds ook kunt ontspannen in Auxerre en Tournus. En dankzij de bus, hebben wij ook rustmomenten tussen de bezoeken door. 
Voor wie wil organiseren wij elke avond een mogelijkheid om samen te dineren (wel op eigen kosten) of iets te drinken (ook op eigen kosten) ter afsluiting van de dag. Zo kunnen we samen op verhaal te komen. Natuurlijk kun je ook zelfstandig dineren of de stad verkennen.

Het programma van deze reis ziet er als volgt uit (tussentijdse wijzigingen voorbehouden)

Dag 1: Busreis naar Auxerre
Deze dag reis je vanuit Nederland naar Auxerre in Frankrijk. Wij overnachten drie nachten in Auxerre. Deze centraal gelegen stad vormt onze eerste uitvalsbasis voor deze reizen. De stad is prachtig gelegen aan de rivier de Yonne in het hart van de Chablis wijngaarden. Een heerlijke plek om even tot rust te komen na de busreis vanuit Nederland.

Dag 2: Auxerre
De eerste dag genieten wij van Auxerre. Al onder de Romeinen was deze stad een plaats van betekenis. En in de 4e eeuw wordt de stad voornamelijk bewoond door Christenen inclusief een bisschoppelijk bestuur en enkele kloosters. Door de dreiging van aanvallen door de Franken en de Allemanen, trokken de bewoners van de stad zich terug op de berg waar nu de kathedraal is gebouwd. De middeleeuwse stad is geboren.
In de bloeiperiode van Auxerre worden het klooster van St Germain in Auxerre gebouwd en later de kathedraal en het bisschoppelijke paleis. Het klooster staat aan het begin van de Romaanse pelgrimskerken met een omgang rondom het graf van St Germain. De kathedraal en het bisschoppelijke paleis vertellen juist het verhaal van de gotiek. De kunstschatten in de drie gebouwen en de bouwwerken zelf zijn redenen genoeg om deze vandaag te bezoeken. Gecombineerd met een ontspannen wandeling door de stad van plek naar plek.

Dag 3: Abdij van Fontanay en kathedraal van Vézelay
Met de bus reizen wij in de ochtend vanuit Auxerre naar de Abdij van Fontanay. Dit bijzondere klooster is als enige overgebleven van de vier kloosters die Bernard van Clairvaux bouwde rond 1130 voor de nieuwe Cisterciënzerorde. De Cisterciënzerorde ontstond uit onvrede over de steeds rijker wordende Benedictijnerorde in Cluny (die wij op dag 5 bezoeken). Juist de dan recent afgebouwde abdijkerk vormde de druppel die de denkbeeldige emmer van Bernard van Clairvaux deed overlopen. De abdij van Fontanay is daardoor een plaats van rust en contemplatie, gecreëerd dankzij de serene eenvoud die de romaanse architectuur zo kenmerkt.

In de middag rijden wij naar Vézelay en bezoeken de kathedraal Madeleine. Deze grote romaanse kathedraal is vooral beroemd om haar beeldhouwwerk. De reliëfs zijn zeer eenvoudig en tot bijna abstracte heilige figuren. Naast het gebouw is de ligging van deze kathedraal uniek te noemen. Gelegen midden op de berg, tussen de lage bebouwing van de stad hebben beiden de middeleeuwse allure behouden.

’s Avonds verblijven wij in Auxerre.

Dag 4: Kathedraal van Autun en Abdij van Tournus, overnachten in Tournus
Deze dag verlaten wij Auxerre en reizen wij naar Tournus. Gedurende de reis bezoeken wij de Kathedraal van Autun. De stad Autun werd in de eerste eeuw voor Christus gesticht en rondom het jaar 0 verovert door de Romeinen Augustodunum genoemd naar Augustus. Autun is uiteindelijk hiervan afgeleid. Door de ligging tussen Bourgogne en Lyon behield de stad haar strategische belang. Naar voorbeeld van de abdij van Cluny werd in 1120 gestart met de bouw van de huidige kathedraal die een toonbeeld is van de late romaanse architectuur en beeldhouwkunst.

In de middag bezoeken wij de Abdijkerk Saint-Philibert in Tournus. Dit is een van de grootste abdijkerken van Frankrijk uit de 10e eeuw. De prachtige tongewelven van deze abdijkerk vormen de basis van de gewelfde plafonds in de latere gotische kathedralen.

In de namiddag checken wij in, in het hotel in Tournus waar wij 2 nachten verblijven. De stad ligt prachtig aan de Sâone en biedt een heerlijke omgeving om ’s avonds tot rust te komen.

Dag 5: Abdij van Paray-le-Monial, priorij van Berzé-de-Ville en Cluny
Vandaag bezoeken wij drie Cluniacenzer kloosters. De kloosterorde van Cluny vormde het machtigste geestelijke en politieke blok van Frankrijk in de middeleeuwen. Het hoofdklooster van Cluny was daardoor niet alleen op die gebieden van grote invloed, ook voor de kunst en architectuur bepaalde deze abdij de trend. Vandaag ontdekken wij drie abdijkerken die gezamenlijk een goed beeld geven van deze bijzondere kloosterorde.

In de ochtend starten wij met een bezoek aan de kloosterabdij in Paray-le-Monial. De abdijkerk is een kleine uitvoering van de helaas gesloopte beroemde abdijkerk van Cluny. Paray-le-Monial geeft een prachtige indruk van een ideale benedictijner kloostercomplex.

In de middag brengen wij een bezoek aan de priorij van Berzé-de-Ville. Hier vormen de muurschilderingen een goed beeld van de traditie van muurschilderingen in de Cluniacenzer kloosters in de regio van Cluny.

Als laatste stop, bezoeken wij het kloostercomplex van Cluny. Dit klooster was het religieuze en politieke centrum van de machtigste Benedictijner kloostergemeenschap van Cluny. Het huidige complex heeft nog enkele resten van het oude Romaanse klooster.

’s Avonds sluiten wij onze reis af in Tournus.

Dag 6: Terugreis naar Nederland
Vandaag vertrekken wij vanuit Tournus naar Nederland. Gedurende deze busreis kunnen we terugblikken op de bijzondere plekken die wij bezocht hebben. ’s Avonds arriveren wij in Nederland.

Veilig op reis

2020 heeft laten zien hoe snel reizen moeilijker wordt en dat een ongemak in een onzichtbaar hoekje kan zitten. Daarom doen wij er samen met onze vaste reispartner SRC Reizen alles aan om onze reizen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Door onze samenwerking met SRC Reizen vinden al onze reizen en jouw boeking plaats via SRC Reizen. Daarmee ben je verzekerd via de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) en de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Bovendien heeft SRC Reizen jaren ervaring met het organiseren van bus- en vliegreizen over de gehele wereld en weet in het geval van nood snel te handelen.

Daarnaast houden wij rekening met de overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID19. Dat betekent dat een reis mogelijk aangepast moet worden aan lokale of nationale beperkingen in het land van bestemming. Of dat een reis niet door kan gaan door restrictie op de plaats van bestemming of door Nederland ingesteld.

Reisgegevens en reissom

Reisdata:

VertrekdatumReisduurStatusPrijs p.p. 
Dinsdag 5 oktober 2020 6 dagen Boekbaar € ntb

Toeslag voor een 1-persoonskamer is € xx per persoon.
Hieronder vind je een overzicht van hetgeen inclusief en exclusief in de reissom is.

Reispartner:

Deze reis wordt georganiseerd en uitgevoerd in samenwerking met SRC Reizen. In deze samenwerking is SRC Reizen het officiële reisbureau en jouw boekingsgegevens worden met hen gedeeld. Daarmee valt jouw reis onder de ANVR. 

Inbegrepen:

 • Busvervoer gedurende de gehele reis
 • Overnachting in een 2-persoonskamer voorzien van een bad of een douche en een toilet. Als je alleen reist, dan verblijf je in een 1-persoonkamer
 • Verzorging op basis van logies en ontbijt in een 3-sterrenhotel
 • Begeleiding door KaperGerlings
 • Audiosysteem

Niet inbegrepen:

 • Entreegelden tot musea, kloosters en kerken
 • Kosten voor diners en lunch
 • Calamiteitenfonds € 2,50 (verplicht)
 • Administratie kosten € 20,00 per adres
 • Meerkosten voor een 1-persoonskamer a € xx,00 per persoon (bedrag wordt nader bekend gemaakt).

Groepsgrootte:
Minimaal 15 deelnemers
Maximaal 30 deelnemers

Annuleren

De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Annuleren van de reis vindt daarom ook plaats op basis van de voorwaarden van SRC Reizen. Deze voorwaarden vind je op deze pagina bij SRC Reizen

Overige informatie:

 • De reis wordt georganiseerd en uitgevoerd door SRC Reizen. Je ontvangt na aanmelding van jouw reis een bevestiging. Nadat het minimum aantal deelnemers van 15 is bereikt, worden de facturen verstuurd.
 • Indien je een kamer deelt met een reisgenoot en niet op het zelfde adres woont, kun je het adres van jouw medereiziger in het vak opmerkingen vermelden. Je ontvangt dan beiden een factuur van SRC Reizen.

Jouw gids en reisleider

De romaanse kerken en kloosters blijven ons inspireren. En telkens is er weer veel te vertellen over de kunst en architectuur. Daarom reizen wij beiden mee, Job Gerlings als architectuurhistoricus en Dianne Timmerman als kunsthistorica. En samen verzorgen wij de reisbegeleiding en de organisatorische zaken als restaurants, entrees, hotelverblijf enzovoort. Het grote voordeel is, bij calamiteiten kunnen wij ons splitsen om te zorgen dat alles soepel blijft verlopen. 
We staan tijdens de reis alle dagen tot jouw beschikking. Dus als je alleen mee reist kun je altijd aansluiten.

Impressie

Contactinformatie

KaperGerlings vof
Van Heemskercklaan 38, 3941 WG Doorn
0343-70 10 46

WhatsApp: Stel uw vraag via WhatApp

info@kapergerlings.nl
kapergerlings.nl
Bank NL94.TRIO.0391.1719.92
BTW  NL856142049B01
KvK: 65512154
 
 
Algemene voorwaarden
Privacy en cookiebeleid
Covid-19 beleid KaperGerlings

Social media

    Facebook
    Twitter @kapergerlings
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube

Nieuwsbrief aanmelden

Blijf op de hoogte.
U kunt zich te allen tijde afmelden.

Over KaperGerlings

Instituut voor kennis, groei en ontwikkeling

Leren en leven in de wereld van morgen.
Wij zijn gefascineerd door de mensen en de wereld om ons heen. Van de geschiedenis hoe alles zo gekomen is tot en met dat wat de toekomst ons brengt. Onze brede interesse in geschiedenis, mens en samenleving, technologie, kunst en ecologie, biedt inspiratie, kennis, nieuwe inzichten waarmee wij groeien en ontwikkelen. Wij nemen je graag mee op onze ontdekkingstocht door de wereld. Letterlijk en praktisch met excursies, reizen en evenementen en meer figuurlijk en theoretisch met cursussen, lezingen en congressen. Meer over ons