Cursus westerse geschiedenis | Deel 4: 19e en 20ste eeuw 1320x300

Cursus westerse geschiedenis | Deel 4: 19e en 20ste eeuw

De industriële revolutie in de 19 eeuw vormt de basis voor nieuwe ideologieën en opkomende politieke stromingen. De democratisering van de maatschappij met de afschaffing van de slavernij, de emancipatiebewegingen en het moderne imperialisme wordt gecombineerd met wereldoorlogen, totalitaire regimes, dekolonisatie, de Koude Oorlog, de eenwording van Europa en globalisering.

Voorkennis is niet vereist

Prijs: vanaf € 275,00 inclusief 21 % btw

Locatie: Online

  Data en tijden

Deze cursus heeft 8 colleges van 2,5 uur die live online worden verzorgd om de twee weken. Online cursussen zijn interactief, dus mondeling dialoog mogelijk, net als in een klas.
Online colleges zijn live en kunnen opgenomen worden als je dat minimaal één dag vooraf doorgeeft aan ons of jouw docent. Zo hoef je niets te missen.

(tabel is op mobiel scherm schuifbaar van links naar rechts)

CodeDataTijdLocatie/VormDocent
- Data worden nog bekendgemaakt 10:00 - 12:30 uur Interactief live online Drs. Erlend van Ark
- Data worden nog bekendgemaakt 19:00 - 21:30 uur Interactief live online Drs. Erlend van Ark

  Inhoud

Wil je weten hoe de kaarten nu geschud zijn en wij van nationale landen tot een internationaal schouwspel zijn gegroeid? Dan is deze cursus van 8 colleges van 2.5 uur iets voor jou. Rond 1815 breken spannende tijden aan voor de Westerse wereld. Onrusten in Frankrijk, de Amerikaanse revolutie, een industriële revolutie zorgt voor massaproductie, verschuiven van de arbeid van het platteland naar de stad en een nieuwe bovenlaag van rijke industriëlen en een veel grotere groep in diepe armoede. De wereld globaliseert en de gevolgen van deze globaliseren ondervindt de bevolking in de twee wereldoorlogen én de daarop volgende Koude Oorlog. Met de introductie van de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereld Gezondheid Organisatie verschuift de macht van Europese mogendheden naar een wereldtoneel met opkomende politieke machten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. In 200 jaar tijd verandert de wereld van paard en wagen en lokaal nieuws naar een online omgeving met wereld nieuws.

Het complete studieprogramma westerse geschiedenis
Deze cursus is onderdeel van het studieprogramma westerse geschiedenis. Dit studieprogramma bestaat uit 5 online cursussen die je zowel los als achter elkaar kunt volgen. De cursussen behandelen de prehistorie en klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance en Verlichting en de 19e en 20ste eeuw.

Literatuur:
Marcel van Riessen, Frits Rovers en Arie Wilschut,  Oriëntatie op geschiedenis. Basisboek voor de vakdocent, 2020 Koop dit boek via deze link bij bol.com 
Dit boek geeft een stevige basis van de westerse geschiedenis. 
In de online leeromgeving vind je verder verdiepend materiaal en een samenvatting van de colleges.


Docent van deze cursus

Dianne Timmerman

Drs. Job Gerlings

Architectuur-, kunst- en historicus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse architectuur en stedenbouw en eigentijdse kunst, gecombineerd met culturele antropologie. Job heeft de leerlijn geschiedenis ontwikkeld en gegeven sinds 2018.

Docent van deze cursus

Erlend van Ark

Drs. Erlend van Ark

Historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de 19e en 20ste eeuw en auteur van de boeken De Eerste Wereldoorlog en begrijpelijke taal en De Tweede Wereldoorlog in begrijpelijke taal.


 Inschrijven

Je betaalt pas wanneer de activiteit definitief doorgaat. Je ontvangt dan per e-mail een factuur.

En wil je je voor meer activiteiten tegelijkertijd aanmelden en niet telkens al jouw gegevens moeten intikken? Zet dan in het extra informatieveld de titels en startdata van deze activiteiten of bel ons op 0343-701046.

© bannerfoto: KaperGerlings Instituut, Berlijnse muur ter hoogte van Niederkirchnerstrasse met op de achtergrond het Bundesministerium der Finanzen (vml. Reichsluftfahrtministerium) uit 1936.