Op vrijdagmiddag 20 april 2018 bezochten wij Kasteel Middachten ter afsluiting van het cursusjaar Kunstgeschiedenis - Renaissance. Het kasteel vormt een van de highlights van het Hollands Classicisme en geeft een bijzonder inkijkje in de woongeschiedenis van de Nederlandse adel. Een uniek bezoek zo vroeg in het jaar van het huis en de tuin die vers in bloei stond.Kasteel Middachten vormt één van de hoogtepunten van het Hollands Classicisme. Samen met Kasteel Amerongen, Slot Zeist, het Mauritshuis en Paleis het Loo geeft dit huis een unieke inkijk in het leven van de hovelingen van de Koning-Stadhouder Willem III en Mary Stuart. Want al deze huizen hebben in de kern een gedeelde plattegrond, gedeelde functieverdeling van de vertrekken en zij werden gebouwd door opdrachtgevers die behoorden tot een kleine groep van vrienden en familieleden. Bovendien is Kasteel Middacht altijd in de familie gebleven en nooit tot museum is verbouwd. Een bijzonder bezoek aan een uniek geheel.

Met de rondleidingen in het huis, kregen de deelnemers een goed beeld van de architectuur, het meubilair en vooral de functies van het huis en de verschillende kamers. De vele portretten toonden de familieleden en de belangrijkste vorsten waarmee de familie bevriend was. Ook werd de rangen en standen binnen de adel uitgelegd, alsook waarom Gravin van Aldenburg Bentinck een hermelijnen mantel mocht dragen.

In de wandeling door de tuin werd stil gestaan bij vele bijzondere (exotische) bomen die in het park zijn gepland. Ook de tuinindeling in vele kamers werd uitgelicht. Bijzonder waren de familiekamer, de oranjerie en het tuintheater dat aan het begin van de 20ste eeuw was aangelegd. Dankzij de warme lentedagen een week eerder, was veel fruit al aan het bloeien en stond een deel van de bomen al goed in blad.

Dankzij de kundige gidsen van Kasteel Middachten is dit een zeer leerzaam bezoek geweest die wij in de komende periode weer gaan herhalen. 

{gallery}Excursie_kasteel_middachten_-_2018{/gallery}